Vaterpolo reprezentacija Srbije odbranila je titulu prvaka Evrope, pošto je u večerašnjem finalu u Barseloni pobedila Španiju posle boljeg izvodjenja peteraca.

Srbija je do sedme titule prvaka Evrope, a četvrte uzastopne došla rezultatom 12:10 (0:1, 3:3, 3:2, 1:1 – 5:3).

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Andrija Prlainović sa dva gola, dok su se po jednom u listu strelaca upisali Dušan Mandić, Milan Aleksić, Nikola Jakšić i Stefan Mitrović.

U selekciji Španije Felipe Perone i Blaj Maljarah postigli su po dva gola, dok su po jedan dodali Alberto Munariz, Alberto Ortega i Migel del Toro.

Oba tima nervozno su počela utakmicu, ali se domaćin šampionata bolje snašao u prvih osam minuta.

Povezana vest:  Partizan naneo Radničkom prvi poraz u kragujevačkom Parku

Španija je posle tajm-auta u četvrtom minutu povela preko Blaja Maljaraha koji je iskoristio igrača više u bazenu. Srbija je konstantno u prvoj četvrtini pokušavala da do gola dodje sa spoljnih pozicija, ali iz šest pokušaja nijednom lopta nije završila u mreži Danijela Pinede.

Ekipa Dejana Savića do izjednačenja je došla iz prvog napada u drugoj četvrtini, a strelac je bio Prlainović.

Španija brzo uspela da uzvrati, a ponovo su nakon tajm-auta iskoristili igrača više, samo je ovaj put strelac bio Alvaro Ortega.

Usledio je faul u napadu Srbije, a Španci su odmah uzvratili kontrom i prvi put na utakmici došli do vodjstva od dva gola pogotkom Felipea Peronea.

Povezana vest:  Partizan posle drame u polufinalu Lige šampiona

Prednost Španaca nije dugo trajala, iz pozicionog napada sa centarske pozicije pogodio je Aleksić, da bi dva napada kasnije Srbija iskoristila igrača više i došla do izjednačenja. Aleksić je proigrao Mitrovića na levom krilu, a ovaj nije imao težak posao da dovede ekipu Dejana Savića do izjednačenja.

Delovalo je da će se na poluvreme otići s nerešenim ishodom, ali Španci su preko Peronea u poslednjoj sekundi došli do vodjstva od 4:3.

Drugo poluvreme finalne utakmice bilo je čvršće u odbrani na obe strane. Španija je odmah na početku ponovo došla do dva gola prednosti, medjutim, Srbija je uzvratila serijom 3:0 pogocima Ćuka, Mandića i Filipovića i prvi put stigla do vodjstva.

Povezana vest:  Srbija ubedljivo pobedila Italiju - 10:5

Španija je ipak uspela da izjednači u sledećem napadu golom Alberta Munariza u poslednjim sekundama treće četvrtine.

U poslednjoj deonici vidjen je samo po jedan gol na obe strane. Nakon što je Srbija povela sa 7:6 preko Jakšića, uzvratio je Maljarah za izjednačenje.

Srbija je imala napad za pobedu, ali ekipa Dejana Savića nije uspela da uputi šut ka golu rivala, pa je šampion odlučen posle peteraca.

Za Srbiju su petercima precizni bili Filipović, Prlainović, Aleksić, Mandić i Ćuk.

S druge strane za Španiju su pogodili Perone, Munariz, ali je Fransisko Fernandes u trećoj seriji pogodio stativu, da bi potom Mark Larumbe postigao treći pogodak.