dejan_udovicic_kzn

Udovičić: Olimpijska viza je naš glavni cilj

 

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Udovičić rekao je danas da je ove godine glavni cilj nacionalnog tima Srbije plasman na Olimpijske igre u Londonu, a zatim pokušaj odbrane titule prvaka sveta.

-Ovo nam je izuzetno bitna godina, cilj je da izborimo olimpijsku vizu i čekaju nas dva velika takmičenja – rekao je Udovičić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je danas objavio spisak pred početak priprema za završni turnir Svetske lige u Firenci. Srbija će tamo braniti titulu osvojenu prošle godine. Udovičić je istakao da će se reprezentacija okupiti u dve faze.

-Jedna grupa okupiće se 25. maja na Tašmajdanu, a ostatak po završetku Fajnal fora Evrolige u Rimu. Treniraćemo i na Zlatiboru, a potom u Beogradu – kazao je Udovičić.

Povezana vest:  Filipović: Veliki ulog i za Radnički i za Zvezdu

On je naveo i da termin održavanja Fajnal fora Evrolige (3. i 4. jun) utiče na kalendar takmičenja reprezentacija.

-Nedavno smo na kongresu LEN predložili da se sledeće godine završni turnir pomeri na period od 11. do 13. maja – kazao je on.

Udovičić je rekao i da je na kongresu LEN razmatrana mogućnost da se poveća broj učesnika na Evropskom prvenstvu.

-Pričalo se i o promenama u sistemu kvalikacija za Olimpijske igre, ali i o predlogu da se od EP u Budimpešti 2014. godine poveća broj učesnika sa 12 na 16 ili 20 ekipa – kazao je on.

Selekcija Srbije će u prvom kolu završnog turnira Svetske lige igrati protiv Kine.

-Od evropskih selekcija za najviši plasman konkurisaće Italija, Crna Gora, Srbija i Hrvatska… Tu su i SAD i Australija, a ova dva tima su uvek enigma – rekao je on.

Povezana vest:  KUP EVROPE, Radnički želi da u prvoj utakmici obezbedi miran revanš

Udovičić je dodao i da mu smeta što se, kako je naveo, u javnosti s vremena na vreme omalovažava vaterpolo kao sport i uspesi Srbije.

-To je, čini mi se, ponekad i zlonamerno. Možda je to i pokazatelj slabosti ostalih sportova prema vaterpolu. Naši uspesi su posledica odličnog rada i selekcije. Nije problem, mi smo voljni da prenesemo svoje znanje drugim sportovima – zaključio je Udovičić.

Reprezentativac Srbije Živko Gocić rekao je da jedva čeka početak priprema.

-Nadam se da ćemo osigurati olimpijsku vizu, što je naš glavni cilj. Verujem da će svi igrači doći motivisani na pripreme. Dodatni motiv biće nam to što ćemo na SP u Šangaju braniti svetsku titulu – istakao je Gocić.

Povezana vest:  Juniori Srbije u polufinalu EP

Njegov kolega Marko Avramović rekao je da Svetska liga i Svetsko prvnestvo imaju pođednak značaj, jer Srbija preko oba takmičenja može da izbori olimpijsku vizu.

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije (VS S) Velibor Sovrović rekao je da se vaterpolo, kao i ostali sportovi, i dalje suočavaju sa finansijskim poteškoćama i da je nephodno da sponzori prepoznaju prave uspehe i rezultate.

VS S je danas potpisao sponzorski ugovor sa privatnim domom zdravlja Jedro, koji će voditi računa o zdravlju vaterpolo reprezentativaca Srbije u narednom periodu. Završni turnir Svetske lige igra se u Firenci od 21. do 26. juna, a osvajač titule će osigurati olimpijsku vizu za London 2012.