velibor_sovorovic_1

Sovrović: Hoćemo medalju u Londonu, pa makar i zlatnu

 

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije (VŠ) Velibor Sovrović izjavio je da bi osvajanje zlatne olimpijske medalje u Londonu bila kruna na sve uspehe srpskog vaterpola, pogotovo jer bi to bilo i prvo zlato za našu zemlju u ekipnim sportovima.

-Sledeća godina za nas iz Vaterpolo saveza biće izuzetno zanimljiva. Počinje sa Evropskim šampionatom u Ajndhovenu, a zatim sledi ono najvažnije – Olimpijske igre u Londonu. Trudićemo se da se u svim segmentima dobro pripremimo i omogućimo momcima da nam podare toliko željenu zlatnu medalju – rekao je Sovrović.

On ističe da bi sa sportskog stanovišta svaka medalja bila uspeh, ali da je zlato svakako želja svih.

Povezana vest:  Vaterpolisti Srbije od ponedeljka na pripremama u Kečkemetu

-Hoćemo medalju, pa makar i zlatnu! Bila bi to kruna svih uspeha srpskog vaterpola, imamo priliku da donesemo prvo zlato za Srbiju u ekipnim sportovima. Želja je ogromna i nju najbolje opisuje detalj sa početka priprema reprezentacije kada je selektor Dejan Udovičić svim igračima podelio fotografije zlatne olimpijske medalje. Jednostavno, da znaju sta im je cilj – istakao je Sovrović.

Ipak, prvo naredno takmičenje je Evropski šampionat u Ajndhovenu na kojem je takođe bitno da se nastavi kontinuitet osvajanja medalja.

-Bitan nam je rezultat na Evropskom sampionatu, pre svega zbog daljeg pozicioniranja vaterpola. Po tom pitanju veoma mnogo se uradilo u 2011. godini, a posebno je važno što je značajno poboljšana infrastruktura. Dobili smo značajne objekte za pripreme i van Beograda, poslednji primer je bazen u Kragujevcu gde je ceo tim bio na otvaranju. U ovom trenutku kada neki ne žele da igraju za svoju reprezentaciju mi pokazujemo ozbiljnost, a tako će da bude i u narednim godinama jer želimo da budemo onaj bolji deo naše zemlje – jasan je Sovrović.

Povezana vest:  Udovičić: Vratili smo se iz nemoguće situacije

Prvi čovek srpskog vaterpola posebno je apsotrofirao rad sa mlađim kategorijama, naglasivši da uspeh mlađih selekcija nije osnovni preduslov da A reprezentacija bude jaka.

-Nije najvažnije da imate dobru neku generaciju, recimo sada 93, 94, 95 ili 96. godište i da oni budu dovoljno jaki i na svakom takmičenju osvoje medalju. Bitan je kontinuitet, da svake godine u A tim uđu dva-tri igrača iz mladih selekcija. Važno je da svake godine imamo selekcije za razna takmičenja, da postoji sistemski rad. Naša baza su klubovi i mi već sada imamo označenih između 120 i 150 perspektivnih igrača. Plus bar 100 igrača u inostranstvu jasno je da ćemo najmanje do Rija 2016. godine biti značajan faktor u svetskom vaterpolu, a siguran sam i mnogo posle toga – zaključio je Sovrović.

Povezana vest:  Udovičić: Beograd će pomeriti granice po pitanju organizacije EP u vaterpolu