Partizan_Jadran

LEN neće tolerisati nezavisno takmičenje

 

Evropska federacija vodenih sportova (LEN) saopštila je danas da su inicijative za pokretanje nezavisne vaterpolo lige u nekoliko zemalja Evrope nelegalne i da takmičenja van nadležnosti LEN ne može da postoji, a da će lica i organizacije koje budu umešane u takve aktivnosti biti sankcionisana. Saopštenje koje je danas objavljeno na internet stranici LEN-a usledilo je posle sastanka LEN sa predstavnicima 25 nacionalnih saveza prošle nedelje tokom Evropskog prvenstva u plivanju u mađarskom Debrecinu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Vaterpolo saveza Srbije. Evropski klubovi, njih 14, na čelu sa šampionom Evrope italijanskim Pro Rekom u martu su u Rijeci potpisali deklaraciju kojom su osnovali novo takmičenje Superligu, koja je trebalo da počne u oktobru sa dobrim finansijskim i takmičarskim aranžmanom za klubove učesnike.

Povezana vest:  Pobede Partizana i Zvezde na otvaranju regionalne lige

Popisnici deklaracije bili su i predstavnici srpskih klubovaPartizana, Vojvodine i Crvene zvezde uz po tri kluba iz Mađarske, Crne Gore i Hrvatske, kao i Pro Reko i španska Barseloneta. Predstavnci novoformirane Superlige na čijem je čelu Predsednik riječkog Primorja Predrag Sloboda održali su više sastanaka sa LEN-om, ali nisu našli rešenje po kojem bi se to takmičenje igralo pod pokroviteljstvom Evropske federacije.

Povezana vest:  Pobeda Vojvodine, poraz Kikinđana u Kotoru

Sledeći sastanak trebao je da bude održan 16. maja u Zagrebu, ali je LEN u saopštenju unapred izneo stav prema kome novog takmičenje neće biti, kao i da je spreman da sankciniše eventualne učesnike. Vatrepolo savez Srbije saopštio je prošle nedelje da će srpski klubovi, i pored riječke deklaracije, prioritetno učestvovati u takmičenju LEN, a tek ako ostane mesta u kalendaru u eventualnoj Superligi.

LEN navodi da je sastanak u Debrecinu održan kako bi se unapredilotakmičenje Lige šampiona na zahtev klubova i federacija koje su imale primedbe na dosadašnji format, organizaciju i finansijski aspekt najkvalitetnijeg takmičenja u Evropi.

Povezana vest:  Jelenić: Za četvrti trofej; Vasović: Za svetsku titulu

Novi sistem LEN, koji je, kako se navodi u saopštenju, delimično napravljen imajući u vidu inicijativu o pokretanju Superlige, obezbediće više mečeva u takmičenju i učešće po tri tima iz najtrofejnijih zemalja u sportu. Takođe, televizijski prenosi neće više ići na teret klubova, a oni će biti slobodni i da samostalno sklapaju ugovore sa televizijskim kućama.