SRPSKI REPREZENTATIVCI DANAS OTPUTOVALI NA EVROPSKO PRVENSTVO U MALIM BAZENIMA U ISTANBULU (10-13 DECEMBAR)

Nastavak uspešne serije

 

grupna_ep_turskaNajbolji srpski plivači krenuli su u izvršenje još jedne uspešne misije. Članovi nacionalnog tima sa trenerima otputovali su danas za Istanbul, gde će se od 10. do 13. decembra boriti za što bolji plasman na Evropskom prvenstvu u malim bazenima. Ekipu  predvodi Nađa Higl (Tamiš Pančevo), svetska šampionka na 200 prsno, koja po ovogodišnjim rezultatima ima i najveće šanse da se uključi u borbu za medalju. Pored Nađe na smotri najboljih plivača Starog kontinenta učestvovaće i Ivan Lenđer, Čaba Silađi i Miroslava Najdanovski (Proleter Zrenjanin), Radovan Siljevski (Partizan), Marica Stražmešter (Alkorkon Španija), Milica Ostojić (Beograd), Anđelka Petrović (Valis Valjevo), Boris Stojanović (Vojvodina), Jovana Bogdanović (Dinamo Pančevo) i Stefan Šorak (Banat Kikinda).

Nekoliko sati pre odlaska u Tursku održano je konferencija za novinare u hotelu „Trim“, koji je tokom vikenda bio baza nacionalnog tima. Mladen Kapor, sportski direktor Plivačkog saveza Srbije istakao je da sada svi mnogo očekuju od plivača.

Povezana vest:  Čavić zatvara plivačku akademiju u Kragujevcu

muskarci_ep_turska– Jasno je da sada svi imamo veću odgovornost, posebno posle fenomenalnih rezultata na Svetskom prvenstvu u Rimu. Naravno da ne želimo da opterećujemo takmičare plasmanom, ali sigurno je da su svesni da ljudi sada sa mnogo više pažnje prate plivanje. U prethodnom periodu su svi kvalitetno radili. Najvažnije je da svi pruže maksimum, a za koje će to plasmane biti dovoljno, videćemo – istakao je Kapor.

Šampionat u Turskoj doneće i neke novosti u odnosu na prethodna prvenstva Starog kontinenta.

– Prvi put imaćemo situaciju da će u finale ulaziti deset, a u polufinale 20 takmičara. Takođe biće postavljeni i novi startni blokovi, slični atletskim, što će znatno doprineti atraktivnosti. Mislim da će te promene odgovarati i našim plivačima – kaže Mladen Kapor.

Povezana vest:  Tačka na veslačku sezonu ove subote u Novom Sadu

Reprezentativci su se okupili u subotu i odradili nekoliko zajedničkih treninga u Nacionalnom trenažnom centru. Najiskusniji član nacionalnog tima u gradu na Bosforu biće 28 – godišnja Marica Stražmešter, koja će plivati na 50 i 100 leđno.

devojke_ep_turska– Drago mi je što sam član ove jako kvalitetne grupe. Za sve je velika stvar kada učestvuju na Evropskom prvenstvu. Meni je ovo tek drugi šampionat u malim bazenima. Po godinama sam najstarija, ali nemam baš mnogo iskustva. Prošle godine u Rijeci ušla sam u dva polufinala. Sada je konkurencija još jača, devojke sve bolje plivaju, tako da ne razmišljam o plasmanu, važno je samo da otplivam najbolje što mogu i popravim lične rekorde – izjavila je srpska olimpijka.

Na svom trećem prvenstvu Evrope u malim bazenima, Ivan Lenđer pokušaće da se domogne trećeg finala. Iza sebe ima šesta mesta na 100 delfin u Debrecinu i Rijeci.

Povezana vest:  PLIVANJE, Novo zlato i svetski rekord za Kejti Ledecki

– Najvažnije je da je iz godine u godinu bila prisutna rezultatska progresija. Moj cilj je plivam 100 metara ispod 50 sekundi. Nadam se da ću izboriti finale, a kada se uđe u odlučujuću trku sve je moguće. Biće i malo slabija konkurencija s obzirom da u Istanbulu neće plivati naš najbolji plivač Milorad Čavić, koji je trijumfovao na tri prethodna prvenstva – rekao je 19 – godišnji Zrenjaninac.

Dejan Pejinović, stručnjak koji radi sa Lenđerom i Čabom Silađijem biće jedan od dva trenera u nacionalnom timu u Istanbulu.

– Na Evropskom šampionatu kao i uvek biće velika gustina kvaliteta, tako da je nezahvalno pričati o plasmanima. Jasno je da imamo kandidate za finale i polufinale, ali je pre svega važno da svi pruže maksimum. Dobra je atmosfera u ekipi i sa puno optimizma očekujemo početak takmičenja u Turskoj – istakao je Pejinović.