Gej-zastavaPovorka ponosa u oktobru u Podgorici

Montenegro Prajd biće održan u oktobru u Podgorici, saopštio je Organizacioni odbor Povorke ponosa, i pozvao građane Crne Gore da učešćem u tom događaju pokažu solidarnost sa LGBT osobama.
Montenegro prajd, koji se drugi put održava u Podgorici, organizuje crnogorska LGBT Asocijacija Kvir Montenegro.
-Mi, LGBT osobe iz Crne Gore, uskoro ćemo sa našim prijateljima i članovima porodica, podržavaocima ljudskih prava, državnim zvaničnicima, predstavnicima civilnog sektora i diplomatskog kora, ponovo šetati ulicama Podgorice – kaže se u saopštenju Organizacionog odbora Povorke ponosa.
Oni su pozvali građane i građanke Crne Gore, koji smatraju da Ustavom garantovana ljudska prava ne smeju biti mrtvo slovo na papiru, da učešćem u Povorci ponosa pokažu solidarnost sa LGBT osobama.
-Pozivamo građane i građanke Crne Gore da pošalju poruku da nasilje, diskriminacija, uznemiravanje i zastrašivanje sa kojima smo svi podjednako suočeni nije prihvatljivo – poručili su iz Organizacionog odbora.
Prema njihovim rečima, jasna poruka ovogodišnjeg prajda podrazumeva i da počinioci takvih dela moraju biti adekvatno sankcionisani, i da odgovorne institucije savesnije obavljaju svoj posao.
-Ovogodišnji Montenegro Prajd će posebno biti test za tužilaštvo koje prošle godine nije pokrenulo nijednu krivicnu prijavu protiv huligana koji su pravili nerede na ulicama Podgorice, i koje je pokazalo nedostatak kapaciteta za adekvatno i blagovremeno procesuiranje krivičnih dela počinjenih iz mržnje – naveli su iz Organizacionog odbora.
Kako su kazali, grupa aktivista okupljena oko Kvir Montenegra i Montenegro Prajda svesna je činjenice da je LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori i dalje uplašena, navodeći da će i ove godine one LGBTIQ osobe koje će biti na ulicama Podgorice u Povorci Ponosa u oktobru, šetati ponosno gradom i za one koji to još uvek ne mogu da urade.
-Organizacioni odbor Montenegro Prajda, ove godine očekuje veću podršku države tokom samog skupa u vidu učešća većeg broja ministara i visokih državnih zvaničnik, što će znaciti i obezbeđivanje potpune bezbednosti učesnika Prajda – poručili su iz Organizacionog odbora Povorke ponosa.

Povezana vest:  Ne dozvolite da vaš život kontrolišu ishrana i vežbanje