VERTIKALNAPerformans Dragane Ognjenović ZRNO/GRAIN

Nedaleko od Muzeja Macura, u Starim Banovcima otvoren je još jedan umetnički prostor u zgradi koja je nekada služila za skladištenje žita. U ovom prostoru će 2. oktobra biti priređen još jedan performans Dragane Ognjenović.
A ispred Muzeja „Macura“ obratila se Radonja Leposavić ovim sjajnim rečima koje prenosimo u celosti.
Ovde se nekad skladištilo žito, жито, Grain, Getreide, triticum, σιτάρι…
pre no što bi postalo brašno, брашно, liszt, múka, moka, aro, varo, Mehl, Flour, simila, αλεύρι…
a, potom hleb, хлеб, hljeb, kruh, kruv, leb, lebac, kenyér, chlieb, mangro, Brot, Bread, panem, ψωμί…
I ljudi su bili zahvalni.
Alhemičari su se divili toj transformišućoj snazi materije – pokušavali su da rade po ugledu na prirodu. A i antropozof Rudolf Štajner je njome bio fasciniran: „Ostvarujte harmonične odnose sa ljudima oko sebe i živite u skladu sa zakonitostima i ritmovima prirode“. Ipak, dodao je: „Povremeno zastanite i izvršite reviziju svega što vam se događalo u proteklom periodu. Proverite ispravnost svojih postupaka, životnih stavova, ciljeva i sadržaja vašeg života“.
Na mestu gde se nekad skladištilo žito, sada je Magacin: mesto za arhiviranje najrazličitijih umetničkih postupaka. I za reviziju svega što nam se događalo. Nekadašnji „rudnik hleba“, (p)ostao je „rudnik nade“. Tu ćemo sad naći i „Gorgonu“, i Josipa Vaništu, i Julija Knifera, i Gergelja Urkoma, i Nešu Paripovića, i Eru Milivojevića, i Pravina Cherkoorija, i Josepha Beuysa, i Miru Brtku, iNobuya Abea, i Rašu Todosijevića, i Vladana Radovanovića, i Olgu Jevrić, i Bracu Dimitrijevića, i Marinu Abramović, i Kostu Bogdanovića, i mnoge mnoge druge. Tu ćemo sad možda naći i sebe, zastati, proveriti ispravnost sopstvenih postupaka razmišljajući i diskutujući o arhitekturi, o modi, o filmu, o dizajnu, o teatru… Tu ćemo možda proveriti svoje životne stavove, ciljeve i sadržaje sopstvenog života – pred umetnošću Dragane Ognjenović ili u teatru Nikite Milivojevića… Tu, gde je nekad bilo žito…
Magacin „Macura“ je koji kilometar uzvodno od Muzeja „Macura“. Dunavom, od Novih do Starih Banovaca. Ili putem: 25 kilometara od Beograda. Adresa je Zenit 4.
Ako bismo Dunavom, uzvodno, nastavili dalje – od adrese Zenit 1 Muzeja „Macura“ u Novim Banovcima, preko adrese Zenit 4Magacina u Starim – došli bismo do adrese Zenit 3. Tamo negde u Burgenlandu, Gradišću, Várvidéku, Őrvidéku… u pokrajini koja Austriju spaja sa Slovačkom, Mađarskom i Slovenijom.
A gde je adresa Zenit 2? Ona je nizvodno, istim tim Dunavom, u Beogradu. Prote Mateje 18. Tamo gde je Ljubomir Micić – možda pod uticajem alhemičara i Rudolfa Štajnera – maštao o Zeniteumu. Zenit 1, Zenit 2, Zenit 3, Zenit 4…

Povezana vest:  Gillette Mach 3 Sensitive predstavlja “Najpoželjnijeg muškarca u Srbiji“