Sa leva na desno - Goran Trivan Vladan Scekic i Marko StojanovicPeti „Green fest“ – od 29. do 31. oktobra u Domu omladine Beograda

U susret V međunarodnom festivalu zelene kulture „Green fest“, koji će biti održan u Domu omladine Beograda, od 29. do 31. oktobra, danas je predstavljen program Festivala, organizacije, ustanove i institucije koje učestvuju na Festivalu, filmovi koji će biti prikazani u okviru takmičarskog i revijalnog programa Festivala, kao i najavljeni gosti i bogat prateći program.
Revijalni i takmičarski filmovi, izložbe fotografija, zeleni inovativni proizvodi, inicijative i tehnologije, kreativne radionice, debate, predavanja – samo su deo festivala „Green Fest“ koji pokreće zeleni talas promena u društvu.
„Green fest“ jedan je od 32 projekata koji su finansijska sredstva za realizaciju dobila u okviru konkursa „Beogradu s ljubavlju“, koji je organizovao Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Ukupni fond ovog konkursa za projekte iz oblasti zaštite životne sredine iznosio je 13 miliona dinara.
„Država ne može da funkcioniše bez civilnog sektora pa tako Sekretarijat snažno podržava rad udruženja kroz konkurse za finansiranje projekata. Klimatske promene, kao i njihov uticaj i posledica na životnu sredinu, sigurno su najvažnija ekološka tema današnjice. Tako je i „Green fest“ i ove godine usko povezan sa ovom aktuelnom temom, a poseban značaj dajemo i saradnji Centra za unapređenje životne sredine i Doma omladine Beograda u akciji prikupljanja knjiga za Obrenovac. Apelujemo na sve posetioce da ponesu bar po jednu knjigu kako bismo zajedno ponovo osposobili biblioteku u Obrenovcu.“ – istakao je Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine.
U okviru „Green festa biće organizovano i prikupljanje knjiga za biblioteku „Vlada Aksentijević“ iz Obrenovca čiji je kompletan fond knjiga uništen tokom katastrofalnih poplava u maju 2014. Knjige će moći da se doniraju na info pultu „Green Fest“-a, u Domu omladine, tokom trajanja festivala.

Povezana vest:  Bečka nedelja mode od 12. do 18. septembra

O Festivalu…

Festival je programski podeljen na tri celine: „Green Screen Fest“ – program takmičarskog i revijalnog filma, „Green Field“ – obrazovni program i „Green Square“ – izložbeni program „zelenih“ inovacija, organizacija i proizvoda.
U okviru filmskog programa naći će se 52 takmičarska kratka i amaterska filma iz 24 zemalje, kao i 8 revijalnih filmova, od kojih će čak 7 biti premijerno prikazani u Srbiji.
„U revijalnom delu programa biće prikazani dokumentarno igrani filmovi – pobednici najznačajnijih svetskih festivala, koji obrađuju neke od najvažnijih problema današnjice i koji će sigurno uzburkati emocije publike. „Green Fest“ biće svečano otvoren u sredu 29. oktobra, u 20 časova, premijernom projekcijom izuzetnog ostvarenja filma „Seme života“, dok će program Festivala istog dana početi u 10 časova pre podne, edukativnim i kreativnim radionicama. Ove godine je na takmičarski konkurs za kratki i amaterski film stigao rekordan broj prijava – ukupno 447, iz 54 države, što je više od ukupno svih pristiglih prijava u prethodne četiri godine. Posetioci će imati priliku da pogledaju najbolja ostvarenja iz kategorija amaterskog i kratkog filma, iz zemalja regiona, kao i sa svih svetskih meridijana.“ – rekao je Vladan Šćekić, programski direktor Centra za unapređenje životne sredine.
Deo Festivala posvećen obrazovnom programu čini dinamičan sadržaj koji se realizuje kroz vršnjačku i ekspertsku edukaciju, i ove godine će ugostiti oko 1500 učenika osnovnih i srednjih škola i fakulteta, kroz 24 radionice, predavanja i diskusija. Pametni gradovi, ekološki aktivizam, ekološki otisak, samo su neke od tema ovih radionica, među kojima su i kreativne, za sve uzraste, od reciklaže do organske hrane. U delu namenjenom studentima posetioci će moći da čuju predavanja o klimatskim promenama, baštenskim zajednicama, drvetu u modernoj arhitekturi i kućnoj organskoj bašti. Pored toga, biće održane i panel diskusije o razvojnim potencijalima prirodnih dobara, kao i konceptu pametnih gradova.
U okviru treće izložbene celine, programa svi posetioci će moći da uživaju u 8 različitih izložbi, predstaviće se Arboretum Šumarskog fakulteta, Manufaktura cdR sa lampama od bicikala, Think Green design sa Bašticom i projektom „My Garden“, Centar za promociju nauke kroz „13 naučnih ideja“, Eko-dvorište i Kreativna industrija stakla, kao i drugi izlagači, njih ukupno 24.

Povezana vest:  Otvorena Glam Up prodavnica u Novom Sadu (FOTO)