eucerin pregled beograd
 
Apoteka „Beograd“ i Eucerin Srbija organizuju besplatni dermoskopske preglede
 
U okviru akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, Apoteka „Beograd“ i Eucerin Srbija organizovali su danas u apoteci „Mr Matej Ivanović“ u Knez Mihailovoj 27, besplatne dermoskopske preglede za zainteresovane građane. Besplatni pregled dermoskopom obavljala je prof. dr Lidija Kandolf Sekulović iz Klinike za kožne i polne bolesti Medicinskog fakulteta VMA, član Stručnog saveta akcije „Pregled za sve“.
„Kao apotekarska ustanova koja ima veliki ugled i poverenje svojih korisnika, odazvali smo se akciji „Pregled za sve“ shvatajući njen značaj u prevenciji i ranom otkrivanje raka kože. Apoteka „Beograd“ kroz svoju praksu upravo, kao i akcija „Pregled za sve“, potencira prevenciju, koja je u slučajevima raka kože od presudnog značaja za smanjenje broja obolelih i pravovremeno lečenje. Drago mi je što mogu da potvrdim da je veliki broj naših lojalnih korisnika pokazao interes za besplatne dermatološke preglede i koristim priliku da najavim da ćemo nastaviti sa ovakvim aktivnostima. Broj evidentiranih korisnika za besplatne dermoskopske preglede potvrđuje veliku zainteresovanost građana i govori o tome da ovakve akcije doprinose podizanju svesti o neophodnosti redovnih samopregleda kože, redovnih dermatoloških pregleda, kao i o odgovornom ponašanju na suncu i brizi o koži, odnosno u potpunosti definišu ulogu farmaceuta u preventivi bolesti i unapredjenju zdravlja „, rekla je direktorka Apoteke „Beograd“ Jasminka Bjeletić, naglašavajući da će Apoteka „Beograd“ i dalje aktivno podržavati akciju „Pregled za sve“ i posebno ističući veliki značaj akcija koje se sprovode pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije .
„Primarni cilj akcije „Pregled za sve“, koju organizujemo u saradnji sa Fondom B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, je prevencija. Jedan deo prevencije je ranootkrivanje raka kože, ali dugoročno gledano bitnije je da preduzmemo sve raspoložive mere da ne dođe do pojave raka kože. Zato je bitno podizanje svesti celokupnog stanovništva o odgovornom ponašanju na suncu, o načinima zaštite od potencijalno štetnih uticaja UV zraka na kožu, važnosti redovnih samopregleda i pravovremenog odlaska kod dermatologa ukoliko se primeti novonastala promena na koži ili se neka stara promena menja. Za edukaciju najšireg stanovništva, svih starosnih i socijalnih grupa od izuzetnog značaja je uključivanje apoteka i apotekara u akciju „Pregled za sve“, zbog najlakše dostupnosti stručnih lica građanima. Zato pozivamo sve da odlaze u apoteke, kod svojih apotekara, po savete ali i po pomoć u odabiru i pravilnom korišćenju preparata za zaštitu od sunca. Ovde bih posebno istakla da deca treba da koriste preparate za zaštitu specijalno formulisane za dečju kožu. Posebna nam je čast što je prva apoteka u kojoj promovišemo uključenje apotekara u akciju „Pregled za sve“ baš apoteka „Mr Matej Ivanović“, prvootvorena apoteka u Srbiji „, rekla je Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija i objasnila da je Stručni savet akcije „Pregled za sve“ razvio liflet, koji se može naći u svim dermatološkim ordinacijama i u Eucerin partner apotekama, u kome su predstavljene detaljne informacije o faktorima rizika za pojavu karcinoma kože, samopregledu – kako se sprovodi i na koje promene treba obratiti pažnju, preventivnim merama zaštite, kao i pravilnom korišćenju preparati za zaštitu od sunca.
„Broj obolelih od melanoma i raka kože je u stalnom porastu. U Srbiji, u proseku godišnje oboli oko 650 osoba, a ukupno je na redovnim kontrolama i lečenju oko 1000 osoba. Oko polovina obolelih mlađa je od 60 godina. Zato je važno informisati građane kako da sami pregledaju svoju kožu i kožu članova porodice i prepoznaju ranu faza raka kože. Samo tada, oni se mogu trajno i potpuno izlečiti jednostavnom hirurškom intervencijom, koja je manje neprijatna od odlaska zubaru. Za pregled cele kože potrebno je pet minuta, koje svako može da odvoji jednom mesečno. Kod dermatologa pregled u proseku traje 15 minuta zato što se koristi dermoskopija, a više vremena je potrebno samo kada je neophodno napraviti takozvanu mapu mladeža kod osoba sa većim brojem mladeža. U okviru pregleda dermatolog pregleda celu kožu i ukoliko detektuje sumnjivu promenu, pacijenta upućuje hirurgu radi hirurškog uklanjanja. Cilj naše kampanje je da građani shvate da je zaštita od potencijalno negativnih UV zračenja apolutno neophodna i da odlaganje odlaska lekaru otežava lečenje raka kože i ugrožava život“, izjavila je prof. dr Lidija Kandolf Sekulović sa Klinike za kožne i polne bolesti Medicinskog fakulteta VMA, član Stručnog saveta akcije „Pregled za sve“, prilikom obavljanja besplatnih dermatoloških pregleda u apoteci „Mr Matej Ivanović“.
Nacionalna akcija „Pregled za sve“ podrazumeva edukaciju šire, ali i stručne javnosti, kao i nabavku dermoskopa za veliki broj državnih zdravstvenih ustanova u celoj Srbiji. U okviru akcije, kliničkim centrima i dermatološkim ordinacijama u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, do sada je donirano 66 ručnih i četiri digitalna dermoskopa, a do kraja jula dermoskope će dobiti još 9 institucija, čime će se obezbediti aparati za ukupno 56 državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji i postići nacionalna pokrivenost. Besplatne edukacije iz oblasti dermoskopije koje se provode u sklopu akcije, prošlo više od 75 odsto dermatovenerologa iz institucija tercijalne i sekundarne zaštite širom Srbije,
Povezana vest:  Korak u budućnost robotike i veštačke inteligencije na Nedelji dizajna u Milanu