Međunarodni filmski festival – FEST, 46. po redu, svečano će biti otvoren večeras u beogradskom Centru „Sava“ projekcijom filma „Tri bilborda ispred Ebinga u ;Misuriju“ reditelja i ;scenariste Martina Mekdone, dobitnika nagrada BAFTA u pet kategorija.

Svečano otvaranje zakazano je za 19 sati, a počasnom gostu FEST-a, mađarskom reditelju Ištvanu Sabou, biće uručena nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, najavili su na konferenciji za novinare organizatori FEST-a.

Sabo je povodom nagrade kazao da priznanja predstavljaju podsticaj za svakog stvaraoca.

„Naš posao je da ispričamo publici nešto važno, da bude zabavno i zanimljivo, a nagrade su podstrek da do toga dođemo“, kazao je Sabo, prvi mađarski oskarovac, za film „Mefisto“.

On je naveo da se u svojim filmovima bavio istorijskim događajima kroz sudbine malih ljudi, jer je rođen u delu Evrope koji je imao burnu istoriju, gde su životi običnih ljudi bili pod pritiskom raznih ideologija.

Povezana vest:  Pokloni nezaboravne trenutke. Pokloni bioskop.

Optimističan je po pitanju budućnosti filma kao umetnosti, ali je istakao da ne može da predvidi kako će ona zapravo izgledati u budućnosti nakon pojave Interneta.

Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić rekao je da će glumici Nedi Arnerić 2. marta biće uručena nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, kada će biti saopšteno i ko je dobio nagrade u takmičarskoj, nacionalnoj selekciji.

Dodao je da će 3. marta „Beogradski pobednik“ za dosadašnje stvaralaštvo biti uručen i ruskom reditelju Karenu Šahazarovu, kada će i žiri glavnog takmičarskog programa saopštiti imena pobednika.

Publika će u narednih deset dana festivala, koji će ove godine biti održan pod sloganom „Priđi bliže“, moći da vidi 116 filmova.

Povezana vest:  „Persi Džekson – More čudovišta" premijerno u multipleksu „Kolosej" 14. avgusta

Kako su istakli organizatori, Festival će ugostiti više od 40 gostiju iz inostranstva koji će predstaviti svoje filmove.

Ovogodišnji festivala odvijaće se u tri takmičarska i sedam revijalnih programa.

Glavni takmičarski program nudi 16 filmova iz Mađarske, Danske, Iran, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske.

O najboljima u kategorijama Glavnog takmičarskog programa za film, scenario, režiju, mušku i žensku ulogu i najbolje debitantsko ostvarenje odlučivaće žiri u kome će biti Milčo Mančevski, Jovan Jovanović, Elma Tataragić, Mila Turajlić i Gordan Kičić.

U istim kategorijama nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji „Srpski film“, o čemu će odlučivati žiri u sasatavu Alen Sinkauz, Miloš Timotijević, Lordan Zafranović, Katarina Radivojević i Damjan Kozole.

U nacionalnoj selekciji učestvovaće pet filmova koji će na FEST-u imati premijeru, a to su „Banditi u potrazi za mamom“ Koste Ristića, „Ederlezi rising“ Lazara Bodrože, „Horizonti“ Svetislava Dragomirovića, „Izgrednici“ Dejana Zečevića i „O bubicama i herojima“ Petra Pašića.

Povezana vest:  Ves Anderson večeras otvara 68. Međunarodni festival u Berlinu

FEST će ;zatvoriti poljski film „Lice“ autorke Malgožate Šumovske, koji je nominovan za ovogodišnjeg Oskara u kategoriji najbolji strani film. Pored zvaničnih nagrada, biće dodeljena inagrada „Nebojša Đukelić“ za najbolji film regiona, Politikina nagrada „Milutin Čolić“ kao i nagrade FIPRESCI žirija i FEDEORA žirija.

Filmovi će se prikazivati u Centru „Sava“, Domu omladine, Dvorani kuturnog centra, bioskopu Fontana, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Jugoslovenskoj kinoteci, Centru za kulturu „Vlada Divljan“, a ove godine prvi put i u Sine grandu Rakovica (Cine Grand).

Cena ulaznica je od 250 do 400 dinara, a za otvaranje festivala 500 dinara.

Direktorka Centra Beogradskih festivala Nataša Ilić istakla je da je do sada već prodato nešto manje od 60.000 ulaznica.