star-wars_1 

Figure iz „Ratova zvezda“ i domine u Kuću slavnih igračaka
 
Igračke na temu čuvenog naučno-fantastičnog serijala „Ratovi zvezde“ i viševekovne domine pridružile su se eksponatima „Kuće slavnih igračaka“ u Ročesteru, u državi Njujork, saopšteno je danas iz tog muzeja.
Akcione figure „Ratovi zvezda“ pojavile su se na tržištu 1977. godine, odmah nakon prikazivanja filma. Han Solo, Čubaka, R2-D2 kao i druge figure prodavale su se sve do 1985. da bi se ponovo našle u prodaji sredinom 1990-ih godina.
Zvaničnici muzeja navode da je njihova neverovatna popularnost inspirisala druge proizvođače igračaka da svoje proizvode vežu za filmove i TV serije. Oni, takođe, ističu da interesovanje za ove igračke pokazuju i odrasli među kojima ima puno kolekcionara.
Domine vuku poreklo iz Kine gde su nastale u XIV veku, da bi se kasnije pojavile i u Evropi u nešto izmenjenom obliku.
Nacionalni muzej igračaka dosad je uvrstio 49 „klasika“ poput bicikla, zmaja, mede i barbike, ali i neke manje očigledne predmete za igru poput ćebenceta, kartonske kutije i običnog štapa koji se transformišu na hiljadu načina u zavisnosti od dečije mašte.
Glavni kriterijum koji igračka treba da ispuni da bi ušla u „Kuću slavnih“ je dugovečnost, tj. da je već generacijama popularna među decom.
Ona, takođe, treba da je prepoznatljiva, da podstiče kreativnost i da omogućava istraživanje kroz igru.

 

Povezana vest:  Penelope Kruz stigla u Sarajevo