Neočekivano remek-djelo iz mračnih panonskih ravnica“ – tako je Miljenko Jergović najavio roman „Divlje guske“ Julijane Adamović.

Radnja romana „Divlje guske“ je smeštena u neimenovano mesto – panonsko selo sedamdesetih godina prošlog veka, opterećeno ksenofobijom, ratnim traumama o kojima se uglavnom ćuti i nemaštinom. U središtu pažnje su dve devojčice, a priča je ispripovedana u prvom licu množine jer se jedino tako čini donekle prihvatljivim malenim protagonistkinjama. Ispričani iz perspektive tog neobičnog dečjeg glasa, događaji kojima svedočimo tiču se svakodnevice jedne disfunkcionalne porodice u ruralnoj sredini – poseta Babi (koja se voli, no koja mrzi majku Bosanku, a sklona je i manipulaciji), svađa i nasilja između roditelja, očevog (često spasonosnog) odlaska u lov, pa potom i u bolnicu, setve konoplje i prenamene lokalne poljoprivredne zadruge, krađe tranzistora, susreta s domaćim i divljim životinjama (koje i same najčešće plate glavom), druženja s prijateljima i susedima (preko kojih se saznaje o drugima i drugačijima), te selidbe u novi dom.

Povezana vest:  Promocija jedinstvenog autorskog stripa “Dosta je sa ćutanjem” na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

Istovremeno, ovo je psihološki, porodični i socijalni roman, koji iz naivne dečje perspektive oslikava društvene odnose pune netrpeljivosti.

„Veselim se činjenici da su se ’Divlje guske’ vratile tamo odakle su i poletjele, na mjesto radnje i odrastanja glavnih junakinja romana. Napokon i na mjesto odakle sam sama potekla i gdje sam provela svoje djetinjstvo i afirmativne godine“, istakla je Julijana Adamović povodom objavljivanja romana. „Nadam se da će biti dočekane dobrodošlicom i da će čitateljima vrijeme provedeno uz njih biti barem upola onakvo kakvo je bilo meni dok sam pisala roman: uzbudljivo i duboko emocionalno.“

Povezana vest:  "Death Note" u Domu omladine 29. marta

Julijana Adamović (1969, Bačka) po zanimanju je socijalni pedagog. Pre romana „Divlje guske“ objavljivala je priče i poeziju i dobila nekoliko književnih nagrada i stipendija. Roman „Divlje guske“ (2018) propraćen je brojnim pozitivnim kritikama i zastupljen na top-listama najčitanijih knjiga u Hrvatskoj. Živi i radi u Vukovaru.