jdp_novo

Konferencija Unije evropskih teatara u JDP-u
 
U Jugoslovenskom dramskom pozorištu u nedelju, 14. oktobra počinje dvodnevna konferencija Unije evropskih teatara (UTE), najavio je danas JDP.
Predmet izlaganja, analiza i razgovora tokom ovog susreta biće „Pali anđeo Istorije“, projekat koji će u bliskoj budućnosti, na inicijativu JDP-a, zajedničkim naporom realizovati članice te elitne međunarodne pozorišne asocijacije.
Cilj projekta, koji će se poklopiti sa stogodišnjicom početka Prvog svetskog rata, jeste zajednička predstava u koprodukcji više pozorišta koja sudeluju u ovom poduhvatu ili serija individualnih produkcija povezanih istom temom.
Učesnici konferencije imaće priliku da pogledaju predstavu sa repertoara JDP-a „Rođeni u Yu“, kao mogući produkcioni okvir, a biće organizovan i susret sa stvaraocima te predstave.
Pored članova UTE, na konferenciji će govoriti istoričari Dubravka Stojanović i Predrag Marković, reditelj predstave „Rođeni u YU“ Dino Mustafić i stručnjak u oblasti evropskih integracija i članica Parlamenta Milica Delević.
Organizaciju konferencije pomoglo je Ministarstvo kulture Srbije.
U isto vreme biće održana i sednica Upravnog odbora UTE (L’Union des Theatres de l’Europe). Unija je osnovana na inicijativu reditelja Đorđa Strelera 1990. godine s namerom da doprinese povezivanju kulture i pozorišta Evropske unije, razvija odnose između kulturnih zajednica koje će prevazilaziti jezičke barijere i podsticati pozorišnu umetnost kao sredstvo ujedinjenja naroda.
Cilj je da se, uvažavajući različite identitete i kulturne tradicije ohrabri stvaranje novih predstava, koprodukcija, i svih vidova razmene pozorišnih iskustava članova.
U osnivanju je učestvovalo sedam teatara, a danas UTE ima 19 članica koje spadaju među najuglednije pozorišne kuće u Evropi, kao i izvestan broj individualnih članova iz reda najznačajnijih savremenih pozorišnih umetnika.
Među njima su Tamaš Ašer, Patris Šero, Lev Dodin, Džek Lang, Kristijan Lupa, Robert Sturua, Anatolij Vasiljev, Andžej Vajda, Žorž Banu, Elie Malka, Viktor Arditi, Anre Vilms, Silviu Purkarete, Taeduš Bradecki, Đorđo Ursini Uršič, Antal Saba.
Uniju evropskih pozorišta pomažu, između ostalih, Evropska komisija, francusko Ministarstvo kulture i komunikacija.
Od 2011. predsednik UTE je Ilan Ronen umetnički direktor Habimah National Theatre iz Tel Aviva.
Jugoslovensko dramsko pozorište je član UTE od 2006. godine.
Povezana vest:  Poruka Triše Braun za Svetski dan igre, 2017.