beogradski_festival_igreBeogradski festival igre od 9. do 23.aprila

 

Sedmi Beogradski festival igre, najprestižniji u regionu, na kome će se od sutra do 23. aprila predstaviti koreografi najboljih nacionalnih baletskih kompanija, otvoriće sutra uveče u Centru“Sava“ italijanska kompanija „AterBaleto“ sa dve nove koreografije Maura Bigoncetija „Kao udisaj“ i „Zemlja“.

Na konferenciji za novinare, poznati koreograf iz Italije, odnedavno i stalni koreograf njujorškog Siti baleta, rekao je da se raduje ponovnom susretu sa našom publikom, da se u Beogradu, u kome je prvi put nastupio 1984.godine kao igrač, potom se u dva navrata vraćao kao koreograf sa „AterBaletom“, oseća kao kod kuće.

Na otvaranju našeg festivala, o kome su širom sveta u medijima svojih zemalja informisali igrači i koreografi, proslavljena italijanska baletska trupa predstaviće se svojom najnovijom predstavom, neoklasičnim baletom „Kao udisaj“ na muziku Georga Fridriha Hendla koja se, kako je kazao koreograf „igra na prstima“.

Druga Bigoncetijeva koreografska predstava „Zemlja“ na muziku mladog italijanskog kompozitora Bruna Moretija, originalno rađena za Siti balet, a potom uz njihovu dozvolu 2008.godine i u AterBaletu, potpuno je drugačija, traži veoma izražajnu interpretaciju igrača u komadu o korenima, vekovima dijaspore, kolektivnoj svesti jevrejskog naroda . Nakon otvaranja sedmog BFI u Sava Centru gosti iz Italije dan kasnije u Novom Sadu izvešće najnoviju koreografiju Bigoncetija „Besane noći“(Certe Notti), rok balet inspirisan muzikom poznatog italijanskog rok pevača i kompozitora Lučana Ligabue, koja je premijerno izvedena pre dva meseca u Milanu.

Povezana vest:  Mane Radmanović laureat nagrade za grafički dizajn Grifon

Osnivač Beogradskog festivala igre balerina i koreograf Aja Jung kazala je da dobra tradicija festivala podrazumeva dolazak istaknutih koreografa sa najnovijim produkcijama ali da je to izuzetno teško obezbediti u vreme velike ekonomske krize u svetu.

Pod sloganom „Pokret beskonačan“ zahvaljujući pomoći brojnih sponzora na ovogodišnjem festivalu biće izvedeno 11 ekskluzivnih predstava nacionalnih baletskih kompanija i plesnih trupa iz Italije, Velike Britanije, Kine, Francuske, Izraela, Portugala, Holandije i Švajcarske.

Posle dve godine upornih nastojanja na festival dolazi jedan od najtraženijih britanskih koreografa Akram Kan sa predstavom „Bahok“(Nosač) u izvođenju Nacionalnog baleta iz Pekinga. Predstavu koreografa Kana koji sarađuje sa zvezdama poput balerine Silvi Gijem ili glumice i oskarovke Žilijet Binoš, beogradska publika moći će da vidi 11. aprila u Madlenianumu.

Povezana vest:  Dragan Velikić 16. januara u Novom Sadu

Prema rečima Aje Jung, brojni novinari iz regiona najavili su svoj dolazak za nedelju što govori o značaju Kana i želje da se vidi njegova koreografska priča o savremenim nomadima smeštenim usled kvara aviona u tranzitnoj zoni aerodroma, koji liči na bilo koji u svetu, gde se otkriva da svi ljudi pričaju istu priču jer kako kaže Kan „za nomade dom nije adresa, dom je on je ono što oni nose sa sobom“.

Sedmi Beogradski festival igre ugostiće 13.aprila poznatu belgijsku plesnu trupu „Piping Tom“ koja će na sceni Beogradskog dramskog pozorišta izvesti predstavu „Ulica Vandenbranden br. 32“, projekat umetničkog tima predvođen Gabrijelom Karizo i Frenkom Šartijeom a 15.aprila u SC igrače izuzetno bogate baletske produkcije Izraela, zemlje koja je sedmu godinu prisutna na našem festivalu.

Kibuc dens kompani (Kibbutz Dance Comany) koja je pre nekoliko godina otvorila Bitef, predstaviće se koreografskim komadom „Na pojavu sunca“ Ramija Bera , inspirisanim tekstovima iz „Vojceka“.

Festival igre pored Novog Sada gostovaće u Somboru 16.aprila sa koreografskom predstavom „Kef-Kafim“ (u prevodu znači dobar provod) izraelske Kibuc denc kompanije i u Nišu gde će portugalska kompanija Paolo Ribeiro 18. aprila izvesti plesnu predstavu „Majorka“.

Povezana vest:  Sve je spremno za najsjajniju noć u Srbiji

U zemunskom Madlenianumu 17.aprila francuska Kompanija Blanke Li izvešće „Vrt uživanja“ glumice, igračice, koreografa i filmskog reditelja Li.

Prvo gostovanje na našem festivalu Kompanije Jasmin Vardimon, jedne od najtalentovanije mlade umetnice londonskog Sadlers Velsa i britanske plesne scene biće 19.aprila u SC. Trupa će se predstaviti postavkom „Justicija“, prvom plesnom krimi pričom koja je dobila najprestižnije nagrade u Velikoj Britaniji.

Holandsku plesnu scenu predstavljaće amsterdamski dvojac, koreografi Emio Greko- Piter Šolten koji će izvesti najnoviju postavku „Pakao“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 21. aprila.

Festival igre zatvoriće 23.aprila u SC Balet Ženeve koji prvi put dolazi u Srbiju. Program se sastoji od tri svetske premijere, tri plesna komada: „Raj“ Sabura Tešigavare, „Prema želji“ Adonisa Foniadakisa i „Daleko“ Sidi Larbi Šerkauji.

Festival su podržali Ministarstvo kulture,Skupština grada Beograda koja je za festival igre izdvojila pet miliona dinara, Izvršno veće Vojvodine i ambasade zemalja učesnica. Treću godinu zaredom kompanija Vip mobile generalni je pokrovitelj manifestacije.