Parni_valjak_PROMOPARNI VALJAK PONOVO VOZI

 

Navijači Partizana se posle ovakvog naslova sigurno pitaju kada je to opšte njihov omiljeni klub stajao u mestu, ali da ih umirimo-nije u pitanju jedan od najpopularnijih klubova u Srbiji, već Parni valjak, jedna od najpopularnijih rok grupa bivše Jugoslavije koja će prvi put posle raspada nekadašnje države održati koncert u Beogradu.

Poslednji nastup u glavnom gradu Srbije kultna zagrebačka grupa imala je pre 22 godine, dok je njihov prvi album „Dođite na šou” iz 1976. objavio upravo PGR RTB. Pored osnivača grupe Huseina Hasanefendića Huse, postavu Parnog valjka koja se prilično menjala tokom 35 godina postojanja, danas čine jedan od najboljih vokala na prostorima bivše Juge Aki Rahimovski, gitarista Marijan Brkić Brk, Berislav Blažević na klavijaturama i basista Zorislav Preksavec. U ovoj postavi bend nastupa od 1987. Članovi Parnog valjka bili su i Jurica Pađen koji je kasnije osnovao Aerodrom i Džoni Štulić kasnije frontmen Azre.

Naravno, kao najava koncerta 16. oktobra u Areni, održana je i konferencija za novinare u restoranu Kalemegdanska terasa. Doduše, bend je kasnio dobrih 20 minuta na konferenciju čiji je početak bio u tačno u podne, ali kada smo ih već čekali više od 20 godina, 20 minuta i nije delovalo strašno.

Kada se grupa pojavila bilo je očigledno da je vreme ostavilo traga samo na njihovim licima, dok je prepoznatljiva energija Valjka i dalje tu. Osnivač grupe Husein Hasanefendić otkrio je i podatak za koji mnogi možda nisu ni znali.

– Prvi put smo svirali na petom rođendanu JU grupe. Tada nam je to delovalo neverovatno, da neko pet godina bude na sceni. Uspeli smo da izdržimo dugo na sceni, a čini mi se da smo u poslednjih 10-15 godina napravili i jače pesme od onih na početku. Dugo su svi mislili da smo svirali samo zbog novca i nagrada i trebalo nam je dugo vremena da promenimo tu sliku – objasnio je Husa.

Pevač Aki Rahimovski naglasio je važnost koncerta u Beogradu za grupu:

– Beogradski koncert je poseban baš zbog toga što nas ovde nije dugo bilo. Biće to veoma emotivno. Repertoar nam je priličan problem jer se tokom godina nakupilo mnogo dobrih pesama. Šta reći posle 35 godina.

S obzirom da se Kalemegdanska teresa nalazi iznad Zološkog vrta u jednom trenutku čula se i rika lavova, na šta je Rahimovski duhovito primetio:

– Evo čak i kralj životinja traži dve karte za sebe i ženu.

Valjak je godinu dana posle albuma „Pretežno sunčano?” iz 2004, ujedno poslednjeg studijskog, objavio definitivan prestanak rada. Međutim, posle četiri godine članovi su se spontano okupili i najavili snimanje novog albuma, uz objavljen singl „Stvarno, nestvarno”. Zagrebčani su nastavili tamo gde su stali.

U Beogradu su stali 1987. Pauza je trajala predugo, došlo je vreme da krenu i u glavnom gradu Srbije.

Povezana vest:  KKN, Nemanja Radulović, Crna lista i Keni nije mrtav ispred Mascoma na Arsenal Festu