carstvoCrnogorska publika uživala u Monimoj kolekciji „Carstvo“ čiji je autor Olga Olja Ivanjicki

 

Modna kuća Mona imala je čast da u okviru XXIII kulturne manifestacije „Basrki ljetopis“, pod pokroviteljstvom Opštine Bar, a u organizaciji modne agencije „Mondaine models“, crnogorskoj publici premijerno prikaže kolekciju „Carstvo“ čiji je autor jedna od naših najvećih slikarki XX veka – Olga Olja Ivanjicki.

Srednjovekovni grad Bar predstavljao je savršenu kulisu za prikazivanje Oljinog viđenja Petog Carstva – Imperije uma, a ujedno zidine grada su bile male da prime veliki broj visokih zvanica Crne Gore, među kojima su bili ministri Branimir Gvozdenović, Jusuf Kalamperović, brojni predstavnici diplomatskog kora, kao i uspešni privrednici i istaknuti umetnici.

Povezana vest:  NESVAKIDAŠNJE NIKE ISKUSTVO U GALERIJI ŠTAB

Ovo je Oljina treća kolekcija visoke mode rađena za modnu kuću Mona, a sardnici na realizaciji „Carstva“ su kreatori Mone – Kristina Gajić i Ana Leković koja je autor tašni. Veliku zaslugu što je predstavljanje ove kolekcije postao pravi umetnički spektakl ima i Siniša Kovačević koji potpisuje režiju,  Svetislav Božić i Sanja Ilić koji su kompozitori – saradnici, kao i Jelena Mladenović koja je zadužena za koreografiju.

Priču o Petom Carstvu umetnica je u ovoj kolekciji ispričala kroz šest segmenata, koje u jedinstvenu celinu objedinjuje večni antagonizam, borba dobra i zla, svetlosti i tame.

Oljini kostimi istorijskog doba koji oživljavanju duh srednjovekovnog dvora cara Dušana i carice Jelene, kao i kneza Lazara i Milice do pravog izražaja su došli u autentičnom ambijentu Starog Bara, a publika je svaki  model pozdravila velikim aplauzom.

Povezana vest:  Stigla je Keune revolucija u nezi obojene kose

carstvo_1Prave ovacije publike izazvali su modeli Kosovke devojke kao i viteška odežda Miloša Obilića, Kosančić Ivana, Toplice Milana, Marka Kraljevića, Jugovića  koje je Olja prenela u savremeni modni izraz. Modeli su izvedeni u koži srebrne,zlatne, teget i crne boje u kombinaciji sa brojnim ušicima i detaljima od metala koji im daju snagu i moć.

U svom Carstvu umetnica je oživela i likove opevane u epskim narodnim pesmama.Pošto cela kolekcija na simboličan način predstavlja stalnu borbu dobra i zla, svetlosti i tame, ovde je oličenje mračnih sila prikazano kroz modele prtica Kosova – izvedenih u kombinaciji savremenih hi tech materijala, perija i crnih Svarovski kristala.

Povezana vest:  Vienna Bike Days

Raskošne haljine crvene boje, u formama stilizovanog cveta Kosovskog božura, kojima je  Olja simbolično prikazala krv palih junaka, ostavile su sve prisutne bez daha.

Revija je simbolično završena modelima vila. Mitološka bića opevana u narodnim epskim pesmama – preselila su se u Oljino Carstvo i kao takve na simboličan način predstavljaju pobedu svetlosti nad tamom.

Ovim spektaklom završen je III Fashion Show Bar 2010. godine, a organizatorima je ostavljen težak zadatak da prirede spektakl koji će nadmašiti Oljino „Casrtvo”.