„U Srbiji oko 35.000 ljudi boluje od reumatoidnog artritisa, uključujući i više od 2.000 dece, a među obolelima je najzastupljenija radno sposobna populacija jer se bolest najčešće javlja posle 30-40 godine. U osnovi bolesti je zapaljenje, a bolovi mogu biti prisutni tokom dana i noći, a karakteristična za ovo oboljenje je jutarnja ukočenost koja može da traje i duže od jednog sata. Postoje brojne terapije, medikametozne i biološke, ali je obavezna i fizikalna terapija, kao i upotreba lokalno topikalnih analgetika, koji mogu da olakšaju tegobe”, rekla prof. dr Dragana Matanović, iz Klinike za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju KCS.

Povezana vest:  Održana 15. Puzijada

Na Svetski dan borbe protiv reumatoidnog artritisa, koji se u svetu obeležava 12. oktobra, podsećamo da hladni i vlažni dani znatno pogoršavaju teškoće obolelih, te su tokom jeseni i zime bolovi i simptomi najučestaliji i najjačeg intenziteta.

„Nepodnošljiv bol, izazvan deformacijom zglobova, je ono s čime oboleli od reumatoidnog artritisa žive, te je neophodno da osim prepisane oralne i fizikalne terapije koriste i topikalne analgetike, kako bi umanjili bolove i olakšali svakodnevno funkcionisanje“, izjavila je prof. dr Matanović.

Povezana vest:  Ekskluzivno samo na Supernaturalu – Wellness program uz jogu i kapueru

Reumatoidni artritis je autoimuna, hronična bolest, koja najviše ugrožava zglobove šaka i stopala i dovodi do nepopravljivih oštećenja, pa čak i nepokretnosti.

„S obzirom da su oboleli od reumatoidnog artritisa uglavnom radno sposobne osobe, koje neretko nemaju vremena da izostaju s posla i idu na fizikalnu terapiju, obično pacijente edukujemo da u zavisnosti od faze oboljenja, odnosno zavisno od toga da li je bolest u pogoršanju ili ne, obavezno  imaju i periode aktivnosti ali i odmora, a učimo ih i zaštitnim položajima i vežbama koje mogu da im olakšaju ukočenost i bolove. Savet svakom obolelom jeste i upotreba lokalno topikalnih analgetika za smirivanje osećaja bola u zglobovima i mišićima”, savetuje prof. dr Matanović.

Povezana vest:  Tori Speling rodila sina

Tačan uzrok nastanka reumatoidnog artritisa nije poznat, mada nasledni faktor igra veliku ulogu. Pušenje, gojaznost i neaktivan način života doprinose šansama za razvoj bolesti, posebno kod žena, koje tri puta češće oboljevaju od reumatoidnog artritisa. A simptomi su različiti, od zapaljenja u obliku otoka zglobova, ukočenost, crvenilo i toplota u zglobovima, konstantnog bola u mišićima i zglobovima, osetljivosti na bol, do ekstremnog zamora, slabosti, malaksalosti, ukočenosti i deformiteta zglobova.