kristijan_frisEVROPSKO PRVENSTVO AZERBEJDŽAN

Orlovi željni medalja

 

Od 12. do 19. aprila u glavnom gradu Azerbejdžana – Bakuu na programu je evropsko prvenstvo u rvanju, u sva tri stila (grčko rimski, slobodni za muškarce i devojke). Ono što najviše interesuje rvačku sportsku javnost u Srbiji je grčko rimski stil koji je najpopularniji u Srbiji.

U sedam težinskih kategorija, u grčko rimskom stilu, Orlovi će nastupiti 17. i 18. aprila. Prvog dana rvače rvači u kategorijama do 55 kg, do 60 kg, do 66 kg i do 74 kg a dan kasnije do 84 kg, do 96 kg i do 120 kg. Za Srbiju će nastupiti Kristijan Fris (do 55 kg), Davor Štefanek (do 60 kg), Aleksandar Maksimović (do 66 kg), Petar Balo (do 84 kg) i Radomir Petković (do 120 kg). Pored takmičara u Azerbejdžan putuju još selektor Milorad Dokamanac, prvi trener Sreten Damjanović a spisak će biti zaustavljen na cifri 12.

Prema preliminarnim prijavama ima malo takmičara ali to je i uobičajno pred velika takmičenja. Prema kategorijama broj rvača je sledeći: do 55 kg: 19, do 60 kg: 19, do 66 kg: 24, do 74 kg: 21,do 84 kg: 24, do 96 kg: 20, do 120 kg: 15.

Povezana vest:  PRVA RVAČKA LIGA SRBIJE, Odbijena žalba Partizana, Spartaku pobeda i 3.000 dinara kazna

U kategoriji do 55 kilograma Kristijan Fris, adut srpskog nacionalnog tima bio je prvi na Mediteranskim igrama u Peskari prošle godine a i osvajač je bronzane medalje na SP u Bakuu iz 2007., a na EP u Sofiji iste godine bio je treći. Sada je na redu EP u glavnom gradu Azerbejdžana. Potencijalni protivnici su mu Jermen Roman Amojan (SP 2009 – 2, OI Peking 2008 – 3, EP 2008 – 2…), Nazir Manakijev (Rusija), Anders Andersen Roningen (Norveška), Hamet Rustem (Turska), Venkov Venelin Petkov (Bugarska)….

maksaderbiU kategoiji do 60 kilograma Srbiju predstavlja veliki borac Davor Štefanek, uvek skriveni adut Orlova. Zasja najsjajnije kada je najpotrebnije. Sada će na njemu biti veliki teret jer se poslednji put popeo na pobedničko postolje na Mediteranskim igrama. Pre toga Štefanek je bio pet na SP u Danskoj, prošle godine a medalju je uzeo 2008 na EP u Tampereu. Jedini protivnik Štefaneka, koji može da ga pobedi, a to je činio više puta je Rumun Eusebo Đakonu. I ostali rvači u toj kategoiji nisu loši, prava svetska klasa ali ne bi trebalo izostaviti ni odličnog i sve boljeg, mladog Hrvata Tonimira Sokola. Naravno, Štefanek je početkom priprema zaradio povredu koja ga je odvojila od treninga ali se opoavlja za anstupajući Šampionat Starog kontinenta u Azerbejdžanu.

Povezana vest:  EP DO 23 GODINE, POLJSKA, Nemešu zlatna medaja, Stankiću drugo mesto

Iako je u ozloglašenoj težinskoj kategoirji, do 66 kilograma Aleksandar Maksimović je nada za Srbiju i osvajanje medalje. Do sada se okitio titulom vicešampiona sveta u juniuorskoj konkurenciji i dva puta je bio juniorski evropski prvak. Sada je na redu seniorska konkurencija. Posle par lošijih rezultata Maksimović je spreman za veliko takmičenje. Član beogradskog Partizana, čini se, pun je motiva da se domogne postolja a to je rezultatima i radom zaslužio.

Povezana vest:  PRVA RVAČKA LIGA, Boško Kecman: Očekuju nas dva teška meča

U kategoriji do 74 kilograma Srbiju, prema informacija, neće niko predstavljati. Mada, čini se da u Srbiji ima takmičara za tu kategoriju. Naravno, tu je odlični Slaven Dokmanac, Balaž Lehel, Dragutin Dukić i drugi ali poslednja je, ipak, na selektoru i njegovom timu. Ista stvar je i u kategoriji do 96 kilograma gde Srbiju niko neće predstavljati.

Do 84 kilograma, kako saznajemo, slovo je spalo na dvojicu reprezentativaca. Ko će nastupiti u kategoriji do 84 kilograma znaće se uskoro a u opticaju su Balo i Bojanić. Ipak, na spisku, koji je poslat organizatoru EP nalazi se ime Petra Baloa tako da su sve šanse da se na strunjači kraj Kaspisjkog jezera nađe Balo.

Kod Radomira Petkovića, do 120 kilograma, u kategoriji već su prijavljeni sve osvajači medalja, kako evropskih i svetskih tako i olimpijskih odličja. Na spisku su Aleksandar Aničin (Rusija), Ivan Ivanov (Bugarska), Riza Kajalap (Turska), Juri Patrikijev (Jermenija), Svek Marek (Češka)…