dragan_dzajic_kzn_marakana
Džajić kandidat za predsednika, Janković ostaje trener
 
Komisija za stabilizaciju i konsolidaciju fudbalskog kluba Crvena zvezda i Upravni odbor na današnjoj zajedničkoj sednici doneli su odluku o raspisivanju izbora za predsednika za 17. i 18. decembar i predložili Dragana Džajića za glavnog kandidata.
 Ujedno zakazana je Skupština kluba za 22. decembar na kojoj će novi predsednik da predloži članove Upravnog odbora, sportskog direktora i generalnog sekretara.
 Potpredsednik Upravnog odbora Aleksandar Antić rekao je da su usvojene određene izmene pravilnika kako bi se procedura i kampanja doveli u racionalni nivo i da u otežanim uslovima budu završeni u najkraćem roku.
 „U skladu sa Statutom održaće se neposredni izbori, a pravo glasa ima nešto manje od 7.600 članova. Naš predlog je da Džajić bude kandidat za predsednika, jer smatramo da je istinska Zvezdina legenda, čovek koji je ceo život utkao u klub, iza njega je ogroman rad i poznavanje fudbala i uliva poverenje svim Zvezdašima i strukturama koje vode klub. Uvereni smo da je to najbolji predlog, naravno mogući su i drugi predlozi, ali ovo je predlog Upravnog odbora“, objasnio je Antić.
 Takođe, sportska komisija kojom predsedava Džajić donela je odluku da se ne usvoji ostavka šefa stručnog štaba Aleksandra Jankovića i on će u budućnosti predvoditi crveno-bele.
 Džajić je rekao da za njega „slučaj trenera nije ni postojao, nego je nametnut“.
 „Od trenutka kada je Radna grupa došla u klub nismo razmišljali o smeni, samo smo želeli da razgovaramo i nađemo najbolje rešenje. Bila je jedna nesmotrenost uoči poslednje utakmice, zato što nikome nije svejedno kolika je razlika na tabeli, ali to je sada iza nas i nećemo se više vraćati. Janković ima punu podršku i na njemu je da napravi plan za drugi deo sezone“, rekao je Džajić.
 On je dodao da je Zvezdi cilj uvek borba za prvo mesto i da će tako biti i u prolećnoj sezoni.
 „Da prvenstvo počinje sada, rekao bih da nam je prvo mesto cilj, ali pošto je sad polusezona i postoji razlika u bodovima, ne treba nametati imperativ, ali treba da se gaje ambicije o prvom mestu. Ne znam da li ćemo uspeti, ali sigurno znam da je za Zvezdu u ovoj našoj ligi, koja nije toliko loša, sve osmim prvog mesta neuspeh“, poručio je Džajić.
 Novi – stari trener Aleksandar Janković izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost na poverenju i podršci koju je dobio.
 „Osećao sam da imam podršku i znam da je ona iskrena. Podvukli smo crtu i sama činjenica da smo ovde govori da smo okrenuti budućnosti i novim izazovima. Obaveze tima su poznate, postoji prostor za napredak i obavaze je da se taj prostor iskoristi. Iza nas je nestabilna jesen, a želimo da proleće bude bolje. Pripreme počinju 9. januara u 11 sati“, rekao je Janković.
 Na pitanje koji je rezultatski cilj, on je bio jasan:
 „Moja trenerska filozofija je da sam uvek okrenut prvoj sledećoj utakmici. Verujte mi to sada nije ni Javor, sa kojim počinjemo drugi deo šampionata, trenutno me zanima prva utakmica na pripremama, jer su i ti mečevi pođedanko važni“.
 Predsednik potkomisije za finansije Nebojša Čović rekao je da je napravljen presek finansijskog poslovanja od 2004. do 31. 10. 2012. godine i da su trenutne obaveze kluba 48.5 miliona evra, ali da postoji mogućnost da na kraju budu i nešto veće, ali i nešto manje kada se vide potraživanja.
 „Naš zadatak je u samom imenu i pokušali smo da napravimo stabilizaciju i konsolidaciju. Napravljeni su neki dobri koraci, finansijske analize privodimo kraju, ali molim javnost da ne žurimo sa proglašavanjem krivaca. Moramo da podvučemo dve crte, da nova Uprava zna od čega počinje. Naš zadatak nije da se bavimo napadima ili odbranom bilo koga i sve podatke daćemo javnosti na raspologanje, nadam se do Skupštine“, istakao je Čović.
 On je otkrio da je Crvena zvezda obeveze prema komercijalnim poveriocima platila 86 odsto, prema bankama 65 odsto, prema domaćim klubovima 53 odsto i prema inostranim klubovima i agentima 75 odsto, što uopšte nije mali procenat.
 „Nema čarobnog štapića ni u finansijama ni u sportu. Poslužiću se onom izrekom ‘Koliko para, toliko muzike’, jer je pogrešan bio pristup iz prethodnih godina ‘Biti prvi po svaku cenu’, što te može dovesti do bankrota i da ne postojite“, naglasio je Čović.
 Prema njegovim rečima, trenutna finansijska situacija nije ružičasta, ali postoje sredstva da klub funkcioniše.
 „Nema novca za bacanje, insistiraću kao što sam najavio da se pozajmice otpišu, račun jeste u blokadi, ali moramo pronaći način da funkcionišemo. Takođe biće i transfera, ali u svakom slučaju, moramo domaćinski da poslujemo“, zaključio je Čović.
 
Povezana vest:  Agent: Mesi će ostati u Barseloni