Ovogodišnja, četrnaesta po redu, Noć muzeja uz premijerno otvaranje veličanstvenih zdanja i ekskluzivnih  lokacija, doneće više od stotinu zanimljvih sadržaja koje posetioci 20. maja nikako ne bi trebalo da propuste. U narednim redovima predstavljamo izložbe koje su skriveni dragulji 14. Noći muzeja i čekaju da budu otkriveni.

Beograđani će morati da naprave težak izbor jer se u glavnom gradu Noć muzeja održava na 68 lokacija a sve traje osam časova, od 17 pa do jedan sat iza ponoći.

Neispričana priča o Beogradskom sajmu, biće predstavljena u Konaku kneginje Ljubice 20. maja. Od svog nastanka 1937. godine Beogradsko sajmište predstavljalo je „prozor u svet“, mesto na kojem su Beograđani mogli da vide najnovija industrijska i tehnološka dostignuća, aero-izložbe i izložbe automobila, nastupe kulturno-umetničkih društava i čuju simfonijske koncerte.

Pravi kuriozitet ovogodišnje manifestacije biće otkriven u Šejh Mustafinom Turbetu, na Dorćolu, gde će biti predstavljen jedan od najstarijih Kurana na svetu, koji potiče iz 16. veka i samo za ovu noć stiže iz privatne kolekcije na razgledanje svim posetiocima, u koju se nakon Noći muzeja vraća.

U Belom dvoru specijalno za Noć muzeja, pripremljena je izložba posvećena susretima Nikole Tesle i članova kraljevske porodice Karađorđević, uz priznanja, odlikovanja i diplome kojima su Karađorđevići nagrađivali ovog velikog naučnika.  Biće predstavljena i čuvena fotografija koja je načinjena u hotelu „Njujorker“ prilikom susreta kralja Petra II sa Teslom 1942. godine.

U Kazamatima Vojnog muzeja na Kalemegdanu svi zainteresovani, samo u Noći muzeja, dobiće priliku da vide kako su izgledale i kako su se menjale policijske uniforme kroz vreme, koje se sve oružje koristilo, ali i ordenje koje se dodeljivalo. Specijalno zanimljiv deo ove priče čine policijska vozila koja su se koristila od pedesetih naovamo. Strukovno udruženje policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ predstavlja se u Noći muzeja jedinstvenom i neponovljivom izložbom o istorijatu srpske policije pod nazivom „Hladna glava, vrelo srce, čiste ruke!“

Povezana vest:  Objavljen najuži izbor za najbolji roman objavljen na srpskom u 2022. godini za nagradu „Beogradski pobednik“

Novinska agencija Tanjug u svom velelepnom zdanju predstaviće fotografije koje će sve posetioce Noći muzeja vratiti u „stara dobra vremena“ malih i velikih revolucija ljudskih života. Fest koji je doneo svetski glamur u Beograd, „Kosa“ koja je s Brodveja stigla pravo u Atelje 212, Zastavin „stojadin“, računari koji su krenuli da osvajaju svet su samo neki od velikih preobražaja i fragmenata života koje Tanjug čuva u bogatoj foto-arhivi od 3,5 miliona negativa i koji će ekskluzivno biti prikazani u 14. Noći muzeja.

U susret stotom rođendanu prve snimljene džez ploče u Noći muzeja biće predstavljen i legat Miše Blama, sa njegovim pismima i fotografijama, a sve to uz džez uživo u novootvorenom džez kulturnom centru koji nosi njegovo ime „Mihailo – Miša Blam“, u zgradi Jevrejske opštine.

Tačno 50 godina od mjuzikla „Kosa“, simbola antiratnog bunta šezdesetih godina, premijerno izvedenog 1967. godine u Njujorku, a na sceni Ateljea 212 postavljenog već 1969. godine, biće obeleženo u prvoj diskoteci na Balkanu – „Kod Laze Šećera“. Takođe, u Domu Jevrema Grujića biće izloženi pokloni koje je Natalija Obrenović dobijala od  državnika, sultana i kraljevskih parova njenog vremena.

Povezana vest:  Radionica kreativnog pisanja "U potrazi za dobrom pričom"

Najčešća tema – vremenske prilike, dobija svoje odgovore na pitanja u Noći muzeja. Kako je izgledao razvoj meteorologije i hidrologije u Srbiji, a kako dnevnik osmatranja Vladimira Jakšića iz 1848. godine, saznaće svi posetioci Prve srpske opservatorije u kojoj će biti izloženi originalni dokumenati i kopije iz 19. veka.

Šetnja je lajtmotiv svake Noći muzeja, a ovogodišnja će sve zainteresovane provesti i kroz istoriju vespe i to u Vespa muzeju. Od najstarijih modela iz četrdesetih godina prošlog veka, pa sve do kraja prošlog milenijuma, zaključno s poslednjim modelom s ručnim menjačem – „vespom PX“. Premijerno u 14. Noći muzeja biće predstavljena posebno napravljena „vespa Nole“, posvećena našem teniseru u znak zahvalnosti za predstavljanje Srbije u svetu.

Za ljubitelje aviona i letenja Muzej vazduhoplovstva pripremio je pravu poslasticu i pretpremijeru u Noći muzeja – izložba „Srpska avijatika u Velikom ratu 1914.-1918.“ U najvećem beogradskom izložbenom prostoru predstaviće više od 50 originalnih aviona, hidro-aviona, helikoptera i jedrilica, kako domaćih tako i stranih i tako proslaviti 60 godina od osnivanja Muzeja vazduhoplovstva.

Jedinstvena prilika za posetu beogradskoj Sinagogi je upravo u Noći muzeja. Ispraćanje Šabata sa rabinom Isakom Asielom kao i upoznavanje sa blagoslovom svetlosti zvanim Avdala, samo su delići onoga što očekuje sve posetioce Noći muzeja koji odluče da zavire u sinagogu, u ovoj magičnoj noći.

Povezana vest:  Mjuzikl "Rebeka" u Madlenianumu

Ulaznice za Noć muzeja, po pretprodajnoj ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na svim Eventim prodajnim mestima, dok će na dan manifestacije cena iznositi 500 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16 časova pa sve do ponoći.

Od 17 časova pa sve do 1 iza ponoći 20. maja, pored Srbije, šetaće posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noći muzeja, čije je sedište u Parizu.

Viasat History je ponosni sponzor manifestacije „Noć muzeja“ već osam godina. Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije Viasat World, koja ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz 24 dokumentarna, filmska i sportska kanala, u 47 zemalja. Pored kanala Viasat History, kompanija je na našem tržištu prisutna i sa kanalima TV1000, Viasat Explore, Viasat Nature i Viasat History/Nature HD.

Prijatelj 14. Noći muzeja je mts, koji je sponzor manifestacije 11. put za redom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, kompanija Coca-Cola, Bambi, Moja Kravica Milkshake i štamparija Grafix.