Defne Suman u „Šeherezadinom ćutanju“, u najboljoj tradiciji Šeherezadinih priča, oslikava jedan vek kroz intimne sudbine junaka slomljenih burnim društveno-političkim događajima.

Jedne večeri 1905. godine dok se Smirna prelivala u nijansama narandžaste boje, opijumom omamljena mlada žena rodila je Šeherezadu. U isto vreme u gradsku luku je stigao poletni Indijac, špijun britanske imperije na posebnom zadatku. Prolazi pored zlatnih kula i minareta, probija se kroz sladak miris smokava, gura se među uličnim prodavcima. Sedamnaest godina kasnije, otići će iz grada potonulog pod teškim mirisom petroleja i dima, luke pretvorene u buktinju.

Povezana vest:  MIKROGALERIJA – ULIČNI IZLOŽBENI PROSTOR U CENTRU GRADA

Ali nemojmo žuriti. Mnogo toga treba da se desi između tada i sada. Rođenja, smrti, ljubavi i tuge ispuniće ulice tog mirnog kosmopolitskog grada kojim će se sile potkusurivati u osvit Prvog svetskog rata.

Ispričan kroz preplitanje sudbina četiri porodice: levantinske, grčke, turske i jermenske, ovaj nezaboravni roman otkriva grad i kulturu izgubljene u vremenu.

Defne Suman je rođena u Istanbulu, a odrasla na ostrvu Prinkipo. Završila je master studije sociologije na Bosforskom univerzitetu, radila kao nastavnica u Tajlandu i Laosu, gde je studirala filozofiju Dalekog istoka i mističke discipline. Nastavila je studije u Oregonu, u Sjedinjenim Američkim Državama, a sad sa mužem živi u Atini. Šeherezadino ćutanje prvi put je objavljeno u Turskoj i Grčkoj 2016, a potom je usledilo izdanje na engleskom.

Povezana vest:  Krcko Oraščić na ledu

„Šeherezadino ćutanje“ možete nabaviti od ponedeljka 31. jula u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.