Jubilarni 10. Međunarodni festival saksofona u Srbiji – BELGRADE SAXPERIENCE biće održan od 28. do 30. septembra u Beogradu.

Belgrade Saxperience osnovan je 2014. godine kao inicijativa Udruženja saksofonista Srbije sa saksofonistom Milanom Savićem na čelu.

Milan Savić, osnivač i direktor festivala je povodom jubilarnog izdanja izjavio:

Raduje me da ove godine obeležavamo jubilarni, deseti festival saksofona. Kada se osvrnem na period iza nas koji je protekao neverovatno brzo, mogu da kažem da sam ponosan i zadovoljan jer smo za ovih deset godina u okviru festivala organizovali preko 150 koncerata u Beogradu i u 12 gradova širom Srbije, sa blizu 450 učesnika iz 15 zemalja. Održali smo oko 50 majstorskih radionica za naše učenike i podstakli 11 domaćih kompozitora da obogate naš repertoar za saksofon sa ukupno 16 novih kompozicija”.

Povezana vest:  Novi naslovi Vulkan izdavaštva

Ove dragocene aktivnosti koje već deset godina motivisano organizujemo, značajno utiču na afirmaciju saksofona i razvoj kulturne scene u Srbiji. Naši mladi saksofonisti imaju mogućnost da se informišu sa svim dešavanjima u svetu saksofona, a zahvaljujući novim saznanjima ostvaruju bolje rezultate na međunarodnim takmičenjima i samim tim predstavljaju Srbiju u najboljem svetlu. Takođe, gostujući saksofonisti održavaju visokokvalitetne koncerte za našu publiku i tako Beograd potvrđuje svoje značajno mesto na svetskoj muzičkoj sceni kao destinacija sa raznovrsnim i kvalitetnim kulturnim muzičkim sadržajem,” naglasio je Savić.

Povezana vest:  Vulkanova praznična čarolija i dalje traje!

Tokom jubilarnog izdanja srpsku prestonicu posetiće neki od najznačajnijih evropskih saksofonista koji će tokom festivala održati koncerte i majstorske kurseve.

Na poziv festivala Belgrade SAXperience, još jedan domaći autor komponovaće novo delo za saksofon čije premijerno izvođenje je upravo ono po čemu se program festivala posebno izdvaja Poseban segment festivala čini program Mini SAXperience koji je posvećen budućim profesionalnim saksofonistima i deci. Na ovim koncertima predstavljaju se mlade nade saksofona iz Srbije. Ljubitelji saksofona uživaće i u sada već tradicionalnoj, koncertnoj turneji SAXperience On Tour koja će se održati tokom novembra i decembra, u kulturnim centrima u Smederevu, Pirotu, Leskovcu, Vršcu, Somboru i Užicu. Saksofonista Milan Savić, osnivač festivala, će održati šest koncerata i šest majstorskih radionica. Cilj turneje je edukacija i razvoj publike.

Povezana vest:  Marina Davidova otvara 56. Bitef

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Austrijski kulturni forum Beograd, Ambasada Belgije u Srbiji i Ambasada Republike Slovenije.

Program jubilarnog izdanja Belgrade SAXperience festivala biće uskoro objavljen.