Izložba „Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije“ otvorena je večeras u Galeriji Radio-televizije Srbije

Izložba u organizaciji RTS-a i Medija centra „Odbrana“ predstavlja izbor slika i skulptura otkupljenih sa šest izložbi „Narodnooslobodilačka borba u delima likovnih umetnika Jugoslavije” koje su održane od 1961. do 1985. godine.

Viša kustoskinja i načelnica Galerije Doma Vojske Srbije Jelena Knežević rekla je da su izložena 24 dela izbor iz kolekcije koja se trajno čuva u njihovom fundusu.

Povezana vest:  Novi roman o Marti Smart ekskluzivno na Sajmu knjiga

Knežević je istakla da je jako bitno da dela iz fundusa Galerije vojske „budu plasirana kroz ovakve izložbe da bi bila dostupna javnosti“.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images

Među izloženim delima su slike „Krvava Kozara“ (1961) Branka Miljuša, „Vojnička varijanta“ (1971) Miće Popovića i „Ustanak“ (1966) Petra Lubarde i „Kozaračka karijatida I“ (1970) Mersada Berbera.

Povezana vest:  Teatar Komedija iz Skoplja gostuje na Sceni „Raša Plaović“ sa mjuziklom „Bolivud“

Reditelj i likovni kritičar Ðorđe Kadijević rekao je da je očekivao da će videti više radova umetnika koji su učestvovali u revoluciji, a bili su slikari za vreme nje i posle.

Naveo je da su izloženi radovi „ljudi koji su prva generacija nastala posle revolucije i izložbu treba shvatiti kao njihovo sećanje na one koji su bili umetnički predstavnici naše revolucije“.

Povezana vest:  Raspisan konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa u 2022. godini

Kadijević je primetio da dela inspirisana revolucijom 1941-45. više ne treba gledati kao vrstu propagandnog materijala jedne utopijske ideologije, već da „sada treba da se sećamo mitologije te umetnosti koja je u sebi imala jedan podsticaj u ideološkom i političkom impulsu, u inspiraciji vezanoj za jednu sliku nove i drugačije realnosti“.

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta.