otelo_bitefPremijera plesne predstave “Otelo” 13. oktobar u 20h, Bitef teatar

 

 

Tragedija Viljema Šekspira „Otelo“, od 1604. godine, kada je napisana, često je bila inscenirana i postala je večita inspiracija umetnika koji su iz ovog dela crpeli najrazličitije teze – osećanja strasti, straha, ljubomore…, a univerzalnost tih osećanja omogućuje da se ona lako transferišu u današnje vreme, pa da, kao i druga Šekspirova dela, izazivaju katarzu u stvaralačkom izrazu moderne umetnosti.

Povezana vest:  Novi roman Jelene Bačić Alimpić stiže početkom juna!

Komad „Otelo“ balansira na rubu arhetipske strasti muško ženskog odnosa, ali i oštre, beskrupulozne političke igre, bliske današnjem gledaocu. Kao takav on je bio intrigantan autorima predstave, koji su ga osavremenili i na njegove teze replicirali jezikom plesnog teatra.

Događaj je smešten, i vremenski i stilski ograničen, u jednu noć. Jedan parti.

Otelo sa kraja zabave? Kraja igre?  Kraja partije? Otelovski, karakteristično tragičan zaplet, više posledica intrige i slučaja nego hibrističkog prokletstva glavnih junaka, tretiran  pročišćenim sredstvima plesnog teatra, apostrofira strast, učitavajući  istovremeno i neke novovremene simbole.

Povezana vest:  Beograd kandidat za svetsku prestonicu knjige 2018. godine

 

Koreografija: Zoran Marković i Maša Kolar

Igrači Bitef Dance Kompanije: Nikola Tomašević, Tamara Ivanović, Ana Ignjatović, Strahinja Lacković, Miloš Isailović, Milica Jević i Miloš Kecman.

 

Kostimi i dizajn scene – Angelina Atlagić.

 

Predstava je rađena u koprodukciji sa festivalom Budva grad teatar