Scarlett Johansson stars as Black WidowDodeljene nagrade Toni

 

Drama „Red“, o slikaru Marku Rotkou (Rothko) i jazu između umetnosti i trgovine, trijumfovala je u nedelju uveče na dodeli nagrada Toni (Tony) na kojoj je nagrađena u šest kategorija.

Ta predstava proglašena je za najbolji dramski komad, a njen reditelja Majkl Grandidž (Mićael Grandage) dobio je nagradu za režiju. Edi Redmejn (Eddie Redmayne) je nagrađen u kategoriji sporedna uloga u dramskom komadu, za ulogu Rotkovog pomoćnika.

„Red“, u kojem Rotkoa igra Alfred Molina, dobio je i nagrade za najbolje osvetljenje, zvuk i scenografiju.

Povezana vest:  „Slepi miš" Jua Nesbea u prodaji od 10. septembra

Četiri Tonija, uključujući onaj za najbolji mjuzikl, dobio je ritam i bluz mjuzikl „Memfis“, čija se radnja dešava na američkom jugu 1950-ih godina.

Nagrađeno je i troje holivudskih zvezda, Ketrin Zita-Džons (Catherine Zeta-Jones), Denzel Vašington (Washington) i Skarlet Johanson (Scarlett Johanšon), koji su ove godine i prvi put nominovani za Tonije.

Vašington je nagrađen u kategoriji najbolji glumac u dramskom komadu, za rimejk predstave „Fences“. Njegova koleginica iz tog komada Viola Dejvis (Davis) pobedila je u kategoriji najbolja glumica u dramskom komadu.

Povezana vest:  Jedinstvena aplikacija za čitanje elektronskih knjiga - eDen Books

Ketrin Zita-Džons proglašena je za najbolju glumicu u mjuziklu, za rimejk „Male noćne muzike“, dok je Skarlet Johanson pobedila u kategoriji najbolja sporedna uloga u dramskom komadu, za „Pogled s mosta“ Artura Milera (Arthur Miller).

Za najbolji rimejk mjuzikla proglašen je „La Cage Aux Folles“. Za ulogu u tom mjuziklu, Daglas Hodž (Douglas Hodge) nagrađen je u kategoriji najbolji glumac u mjuziklu. Teri Džonson (Terry Johnson) nagrađen je za režiju istog mjuzikla.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe radova Save Sandića 9. Jaunara u Narodnom muzeju

Domaćin svečanosti u njujorškom Rejdio siti mjuzikl holu (Radio City Music Hall) bio je Šon Hejz (Sean Hayes), najpoznatiji kao Džek (Jack) iz serije „Vil i Grejs“.

Specijalni Toniji za životno delo pripali su dramskom piscu Alanu Ejkbornu (Ayckbourn) i glumici Marijan Seldis (Marian Seldes).