luminariesDve najznačajnije evropske književne nagrade u Laguni

Izdavačka kuća Laguna uskoro će objaviti romane „The Luminaries“ Elenor Katon i „Alex“ Pjera Lemetra, koji su ove godine ovenčani najznačajnijim evropskim književnim nagradama.
Novozelandska književnica Elenor Katon dobila je Bukerovu nagradu za roman „The Luminaries“ i time postala najmlađi laureat u 45 godina dugoj istoriji prestižnog priznanja. Dvadesetosmogodišnja književnica nagrađena je za roman čija se radnja dešava u 19. veku, na Novom Zelandu tokom zlatne groznice. Katonova je ujedno tek drugi dobitnik Bukerove nagrade sa Novog Zelanda.
„Moraću da kupim novu torbu pošto stara nije dovoljno velika za moju knjigu“, našalila se Katon na pres konferenciji, aludirajući na 848 strana svog romana.
Predsedavajući žirija Robert Makfarlejn opisao je drugi roman Katonove kao divan i vrlo inteligentan.
„’The Luminaries’ je fantastičan roman: strašan u svojoj strukturnoj složenosti, stilom pripovedanja neodoljivo privlači čitaoca i magičan je u prikazu sveta zlata i pohlepe“, rekao je on.
Katon piše o Volteru Mudiju, koji u potrazi za srećom dolazi na polja zlata, ali nailazi na grupu lokalnih stanovnika koji u tajnosti pokušavaju da reše seriju zločina. Bogat čovek je nestao, kurva je pokušala da se ubije, a ogromno bogatstvo je otkriveno u kući jednog pijanice i Mudi biva uvučen u misteriju.
Bukerova nagrada se dodeljuje za delo objavljeno na engleskom jeziku u Velikoj Britaniji, Irskoj i Komonveltu i iznosi 50.000 funti.
Katonovoj je nagradu uručila supruga princa Čarlsa Kamila, vojvotkinja od Kornvela, na večeri u Gildholu.
Francuski pisac Pjer Lemetr dobitnik je nagrade Gonkur, najvećeg francuskog književnog priznanja. Članovi žirija pohvalili su Lemetra za opis „posleratnog horora“, a izneli su i pozitivno mišljenje o njegovom „filmskom“ stilu pisanja. Ovo je prva Gonkur nagrada za dugogodišnjeg pisca krimi romana i za njegov prvi rad koji nije u tom žanru.
Lemetr je bio jedan od favorita za nagradu Gonkur, koja može da poveća prodaju knjiga nagrađenih autora za 300.000 do 400.000 primeraka. Književna nagrada Gonkur dodeljuje se već više od sto godina za najbolji roman na francuskom jeziku. Nagrada nosi ime francuskih klasika, braće Gonkur, a ustanovila ju je istoimena književna akademija, nastala na bazi zaostavštine Gonkurovih.
Novčani iznos nagrade je simboličan – svega 10 evra, ali to priznanje ne samo da otvara laureatu širok put da postane poznat nego mu garantuje i visok tiraž.
Među dobitnicima Gonkura su i slavni pisci kao što su Marsel Prust (1918), Moris Drion (1948), Simon de Bovoar (1954)…

Povezana vest:  "Buba u uhu" sutra na sceni Sava Centra