Tokom predstojećeg, 16. Beogradskog festivala igre, jedan od vodećih evropskih pedagoga klasičnog baleta, maestro Emilijano Pikoli iz Rima, održaće u Beogradu svoj treći majstorski kurs, i to od 24. do 29. marta 2019. godine, najavili su iz Beogradskog festivala igre

Kurs je namenjen različitim uzrastima učenika, od 8 do 18 godina, koji pohađaju profesionalne baletske škole u Srbiji, kao i mladim igračima.

Maestro Pikoli će u Beogradu svakodnevno voditi časove klasičnog baleta i repertoara sa ciljem da deci i mladim igračima približi nove metode iz oblasti pedagogije klasičnog baleta kao i najsavremenije trendove evropske baletske škole i savremene scene.

Povezana vest:  Knjiga koja menja pogled na svet: Povratak u kafić na kraju sveta

Majstorski kurs će se održati u prostorijama Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru u Beogradu, u Kolarčevoj 3.

Grupe će biti podeljene na nekoliko nivoa, a kao i prethodnih godina, očekuje se oko 60 aktivnih polaznika.

Emilijano Pikoli je diplomirao u Baletskoj školi Opere u Rimu, pod vođstvom Elizabete Terabust.

Radio je sa brojnim poznatim pedagozima, uključujući Dereka Dina, Viktora Litvinova i Masima Morikonea. Još za vreme školovanja, ostvario je zapažene uloge u Burnonvilovom „Napulju“, Mjasinovom „Grku Zorbi“, Pistonijevoj „La Stradi“, Prebilovom „Don Kihotu“ i „Krcku Oraščiću“, kao i u koreografijama Maura Bigoncetija i Dereka Dina.

Povezana vest:  Zajednički koncert AKUD-ova "LOLA" i „KOLO" „Sećanje na velikane" 26.septembra

Svoj prvi profesionalni angažman je dobio u Operi u Nici, gde je igrao u koreografijama Frederika Aštona, Džona Kranka i Leonida Mjasina.

Svoju karijeru je nastavio u Baletu Opere u Bordou, trupom sa kojim je ostvario brojne turneje po Aziji. Kasnije se priključuje kompaniji Aterbaleto u Ređo Emiliji, u postavkama Morisa Bežara i Fabricija Monteverdea.

Nastupao je često i u Areni u Veroni.

Nakon boravka u Italiji, ponovo se vraća u Francusku, i to u Balet Kapitol iz Tuluza, gde je igrao u svim klasičnim produkcijama, ali i u postavkama Jiržija Kilijana, Uve Šolc, Pitera Martinsa, Žorža Balanšina, Hansa van Manena…

Povezana vest:  Projekcija filma “Marina Abramović: Umetnik je prisutan” u Biblioteci grada

Emilijano Pikoli je često član žirija baletskih takmičenja u Italiji i inostranstvu, dok su mnogi njegovi učenici danas igrači u Baletu Opere u Rimu i Baletu Teatra San Karlo u Napulju, ili učenici prestižnih škola.

Prijave za majstorski kurs za učenike profesionalnih baletskih škola i mlade igrače, vrše se u Nacionalnoj fondaciji za umetničku igru, putem telefona 0603500504 ili na e-mail: [email protected]