glasovi_logo_bwOktobar mesec švedske kulture u Beogradu

 

Oktobar će biti mesec švedske kulture u Beogradu, a povod za gostovanje niza umetnika iz te zemlje u srpskoj prestonici tokom narednih tridesetak dana jeste počasno gostovanje Švedske na 55. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Projekat kojim će se Švedska predstaviti čitaocima na Sajmu knjiga u Beogradu od 25. do 31. oktobra zvaće se, kako je ranije najavljeno, „Voices From Sweden“ (Glasovi Švedske).

-Zajedno sa Savetom za kulturu Švedske i Švedskim institutom pozvali smo dvadesetak švedskih pisca da razgovaraju s decom i odraslima na sajmu i kod naših partnera širom Beograda – navela je savetnica za kulturu pri ambasadi Švedske u Beogradu Helen Lašon.

Povezana vest:  12. festival nesvrstanog stripa Novo Doba od 7-10. oktobra

Šveđani pripremaju selekciju od 800 naslova, od kojih je jedan broj preveden na srpski i na druge jezike regiona. Reč je o izdanjima objavljenim u periodu od 2004. do 2010. godine.

Među piscima koji će gostovati u Beogradu su autori koji su već poznati čitaocima u Srbiji i regionu, Ulf Peter Halberg, Zulmir Bečević, Ulg Stark, Sven Nurdkvist, Helena Henšen i Stiv Sem Sandberj, kao i pisci koji će prvi put biti predstavljeni publici, Osa Lind, Pernilu Stalfelt, Gelert Tamas i Ula Lašmo.

Povezana vest:  Mjuzikl Briljantin 50. put u Pozoristu na Terazijama

Tokom sedmice u kojoj se održava Sajam knjiga u Beogradu, švedski umetnici učestvovaće i na Beogradskom džez festivalu.

Rigmur Gustavson će 28. oktobra otvoriti manifestaciju na koncertu u pratnji Radijskog gudačkog kvarteta iz Beča, dok će Magnus Lindgren svojim nastupom zatvoriti festival 31. oktobra.

Za 4. oktobar najavljena je izloža „Suočavanje s klimom“ u Kulturnom centru „Grad“ u Beogradu, posvećena zaštiti životne sredine, koja se sastoji od ilustracija pet umetnika iz Švedske i pet iz regiona Balkana.

Povezana vest:  Laguna predstavila knjigu ''Bolest kao govor duše''

Izložba će putovati po Srbiji naredne dve godine u okviru filmskog festivala na temu zaštite životne sredine u organizaciji Gete instituta.

Švedski umetnici učestvovaće i na likovnoj manifestaciji Oktobarski salon.

Svetlosna instalacija švedskog umetnika Erika Krikorca „Emotivni gradovi“ od 5. oktobra do zatvaranja manifestacije u novembru biće postavljena na beogradskoj palati „Albanija“.

U oktobru će ambasada Švedske u Beogradu nastaviti i svoj projekat „Muzeji u razvoju“, započet prošle godine, koji obuhvata studijska konferencije i studijska putovanja stručnjaka iz raznih oblasti kulture u Švedsku.