„10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu“ je dirljiv roman o snazi prijateljstva u najmračnija vremena iz pera svetski priznate književnice Elif Šafak. Roman je bio u najužem izboru za Bukerovu nagradu 2019. godine.

Nekoliko trenutaka nakon što je ubijena i bačena u kantu za smeće na obodu Istanbula, Lejla Tekila upada u stanje povišene svesnosti. Srce joj je stalo, ali mozak joj i dalje radi – još deset minuta i trideset osam sekundi. Dok se dan polako budi, a njeni prijatelji čvrsto spavaju, ona se priseća svog života i života drugih otpadnika poput nje.

Svaki minut nakon smrti donosi joj neku čulnu uspomenu: na ukus začinjenog gulaša od mesa koze koju je njen otac prineo na žrtvu u čast rođenja dugo čekanog sina; na prizor šerpe u kojoj vri šećer kojim su žene depilirale noge kad muškarci odu u džamiju; na miris kafe s kardamonom koju je pila u bordelu u kom je radila. Sa svakom uspomenom priseća se i prijatelja koje je stekla u odsudnom trenucima u svom životu – prijatelja koji sad očajnički pokušavaju da je nađu.

Povezana vest:  "Noćni cirkus" - roman koji ne smete propustiti

Lejlina smrt oživljava nam tajne i čuda modernog Istanbula, prizivajući priče o tome kako je Lejla upoznala i zavolela svoje prijatelje. Kako se Lejlino putovanje na onaj svet bliži kraju, njena će odabrana porodica zaokružiti njenu priču i dati joj nesvakidašnji svršetak.

Elif Šafak je nagrađivana britansko-turska književnica i najčitanija spisateljica u Turskoj. Piše i na turskom i na engleskom jeziku, a objavila je sedamnaest knjiga, od kojih jedanaest romana. Laguna je dosad objavila pet njenih romana: „Istanbulsko kopile“, „Vašljiva palata“, „Neimarov šegrt“, „Čast“ i „10 minuta i 38 sekundi“. Njena dela su prevedena na pedeset jezika.

Povezana vest:  Počeo Tvrđava teatar u Smederevu

Elif Šafak je doktorirala političke nauke i predavala je na raznim univerzitetima u Turskoj, SAD i Velikoj Britaniji. Članica je Saveta za kreativnu ekonomiju Svetskog ekonomskog foruma i jedan od osnivača Evropskog veća za spoljne odnose (ECFR). Kao borac za ženska prava, prava LGBT populacije i slobodu govora, Elif Šafak je inspirativni javni govornik. Elif Šafak objavljuje tekstove u mnogim velikim listovima širom sveta, a nosilac je i ordena Viteškog reda umetnosti i književnosti. Godine 2017. medijska kuća Politiko uvrstila ju je među dvanaestoro ljudi koji će svet učiniti boljim.

Povezana vest:  Premijera nove predstave Neše Bridžisa u Areni Cineplex 16. juna

Roman „10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu“ možete pronaći od srede 9. septembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.