100violinsKoncert orkestra 100 violina u Sava centru

 

Ciganski simfonijski orkestar „100 violina“ iz Budimpešte, održaće sutra tradicionalni koncert u Velikoj dvorani Sava centra u Beogradu.

Orkestar „100 violina“ je najveći i najpoznatiji Ciganski simfonijski orkestar na svetu i ima česte turneje i gostovanja po Evropi, Americi i Japanu, a nastupao je i u Holivudu i na Svetskom biznis kongresu u Davosu.

Povezana vest:  Veliki uspeh romana Kuća orhideja

Repertoar orkestra, pored tradicionalnih mađarskih čardaša, rumunske Ševe, ruskih i španskih ciganskih melodija, čine i dela Bramsa, Lista, Štrausa, Bizea, Rosinija, Ofenbaha, Dinikua, Montija, Teodorakisa, kao i napolitanske pesme i filmska muzika.

Orkestar „100 violina“ je nastupao za mnoge kraljevske i carske porodice, imali su zajedničke programe sa svetskim velikanima u raznim žanrovma od Jehudija Menjuhina do Sofije Loren, Vanese Mej, Klaudije Šifer, Andree Rost.

Povezana vest:  "Eliksir večnosti" - prvorazredna zabava

Muzičari u orkestru su obučeni u tradicionalnu nošnju sa puno jarkih boja, sviraju bez nota, sa brzim promenama ritma, harmonija i stilova i sa izuzetnim varijacijama.

Orkestar čini 60 violina, 10 viola, 11 čela, 12 kontrabasa, devet klarineta, šest čimbala. Svake godine u Budimpešti se organizuje takmičenje violinista – primaša, a pobednici pored priznanja, dobijaju i mesto u orkestru.

Povezana vest:  Nezaboravna uvertira za 21. Beogradski festival igre