U Studentskom domu „Mika Mitrović“ danas je počela sa radom elektronska čitaonica za slepe, slabovide i osobe sa invaliditetom. Istovremeno, u toku je i obuka studenata za njeno korišćenje. Ovo je prva čitaonica te vrste u studentskim domovima u regionu, a zahvaljujući njoj studentima će biti na raspolaganju asistivne tehnologije, koje im omogućavaju lakše učenje, ali i privatnost u komunikaciji i komfornu upotrebu svih mogućnosti savremene računarske tehnologije i interneta.

U okviru elektronske čitaonice, slabovidim studentima omogućeno je korišćenje elektronske lupe koja ima mogućnost uveličavanja, menjanja kontrasta, osvetljenja i boje sadržaja. Takođe, lupa ima veliku upotrebnu vrednost kod materijala u digitalnoj formi, gde softver omogućava uvećavanje sadržaja ekrana, menjanje kontrasta, boje, ali i čitanje sa obeležavanjem sadržaja.

Povezana vest:  UniCredit Fondacija izdvaja 3 miliona evra za konkurs “Call for education 2023”

Slepim studentima je na raspolaganju kamera i softver koji može da „prepozna” štampani tekst i da ga pročita, a potom i sačuva kao tekstualni ili audio dokument. Studentima će posebno biti korisna mogućnost da štampani udžbenik sačuvaju kao audio dokument i kasnije ga slušaju, kada im to odgovara. Na raspolaganju je i softver – čitač ekrana koji sadržaj i sve aktivnosti korisnika izgovara na velikom broju jezika po izboru. Takođe, praktična primena pokazala je već prvog dana da ove pogodnosti elektronske čitaonice koriste i drugim studentima kao dobar način da, prilikom učenja stranog jezika, provere i nauče pravilno akcentovanje reči.

Povezana vest:  Poznati muškarci ulepšali damama Dan žena u Stadionu

Studentima koji koriste invalidska kolica, usled čega ne mogu da pristupe standardnim stolovima, u elektronskoj čitaonici je na raspolaganju sto podesiv po visini i nagibu ploče, kao i dva držača podlaktice, koja olakšavaju rad.

Elektronska čitaonica koristiće i studentima koji imaju ograničene pokrete ruku, budući da su im na raspolagalju tastature sa uvećanim tasterima sa i bez štitnika, specijalni miševi, odnosno trekbol i džojstik, ekran osetljiv na dodir i svič sa tasterima. Studentima koji ne mogu da koriste ruke u ovoj učionici je omogućeno korišćenje specijalne kamere „Eye Tracker“ koja omogućava da se upravlja računarom pomoću pogleda – očima i „naočare” koje omogućavaju da se koristi računar pokretima glave.

Povezana vest:  Eva Longorija lansira novi parfem

Ustanova Studentski centar „Beograd” nastoji da stalnim poboljšavanjem unapređuje kvalitet usluga koje pruža. Potrudili smo se da otvaranjem elektronske učionice značajno olakšamo studiranje osobama s invaliditetom i time pokažemo da brinemo o svim svojim korisnicima.