Na trgu Svetog Teodora Vršačkog u Vršcu okupljeni građani imali su priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo. Pored toga, kroz radionice sa predavačima i razgovore sa domaćim influenserima predstavljene su osnove digitalne pismenosti i bezbednosti.

Na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić pokrenut je karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija“. Karavan se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, a u partnerstvu sa programom „Nova pismenost“ koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Povezana vest:  CAMPINA PUDDIS DEČIJI SAJAM, Sve spremno za početak

Prisutnim građanima i građankama obratila se Tamara Radočaj, pomoćnica gradonačelnice Vršca: „Veoma mi je drago što je Vršac među gradovima kroz koje će proći Karavan „Digitalna ekspedicija“ i što će građani imati priliku da u naredna dva dana na gradskom trgu saznaju pregršt zaista korisnih informacija i bliže se upoznaju sa digitalizacijom i njenim prednostima. Takođe mi je i zadovoljstvo što nam ovaj karavan prbližava i čini još vidljivijim napredak naše zemlje u digitalizaciji, a Srbija je jedna od zemalja koja najbrže napreduje u toj oblasti. Digitalna ekspedicija, koja će ovog vikenda boraviti u Vršcu, namenjena je svim građanima, svih uzrasta i iskoristila bih priliku da ih pozovem da posete gradski trg i upoznaju se sa svim prednostima koje im donosi digitalizacija“.

Povezana vest:  Bečki Prater slavi 250 godina postojanja

Na svom dosadašnjem putovanju karavan je posetio Beograd i Prijepolje, a tokom naredna tri meseca posetiće još 13 gradova Srbije: Šabac, Smederevo, Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar. Kao i u Vršcu, građani će se upoznati sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

Povezana vest:  Maybelline New York predstavlja novu The Falsies Surreal Extensions maskaru sa svojim prvim avatarom May

Karavan je namenjen svim građanima, od mladih koji su  izloženi digitalnom sadržaju od rođenja, preko digitalno spretne generacije Z i njihovih roditelja, do građana kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati ili dostupni.

Više informacija možete potražiti na sajtu digitalnaekspedicija.gov.rs