Na trgu Svetog Teodora Vršačkog u Vršcu okupljeni građani imali su priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo. Pored toga, kroz radionice sa predavačima i razgovore sa domaćim influenserima predstavljene su osnove digitalne pismenosti i bezbednosti.

Na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić pokrenut je karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija“. Karavan se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, a u partnerstvu sa programom „Nova pismenost“ koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Povezana vest:  PROLEĆE JE PRAVO VREME DA SE ZAVOLIMO - OTVARA SE ŠOPING CENTAR KARABURMA

Prisutnim građanima i građankama obratila se Tamara Radočaj, pomoćnica gradonačelnice Vršca: „Veoma mi je drago što je Vršac među gradovima kroz koje će proći Karavan „Digitalna ekspedicija“ i što će građani imati priliku da u naredna dva dana na gradskom trgu saznaju pregršt zaista korisnih informacija i bliže se upoznaju sa digitalizacijom i njenim prednostima. Takođe mi je i zadovoljstvo što nam ovaj karavan prbližava i čini još vidljivijim napredak naše zemlje u digitalizaciji, a Srbija je jedna od zemalja koja najbrže napreduje u toj oblasti. Digitalna ekspedicija, koja će ovog vikenda boraviti u Vršcu, namenjena je svim građanima, svih uzrasta i iskoristila bih priliku da ih pozovem da posete gradski trg i upoznaju se sa svim prednostima koje im donosi digitalizacija“.

Povezana vest:  MOKSITO DIZAJN: RADIONICA KOJA MENJA POGLED NA ŠTAMPANJE MAJICA

Na svom dosadašnjem putovanju karavan je posetio Beograd i Prijepolje, a tokom naredna tri meseca posetiće još 13 gradova Srbije: Šabac, Smederevo, Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar. Kao i u Vršcu, građani će se upoznati sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

Povezana vest:  Odbačena optužnica protiv Žizel Bundšen

Karavan je namenjen svim građanima, od mladih koji su  izloženi digitalnom sadržaju od rođenja, preko digitalno spretne generacije Z i njihovih roditelja, do građana kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati ili dostupni.

Više informacija možete potražiti na sajtu digitalnaekspedicija.gov.rs