dzedaj_joda

Džedaji iz Crne Gore

Grupa mladića iz Crne Gore odlučila je da se na popisu stanovništva izjasni kao Džedaji, u znak protesta zbog, kako ocenjuju, politizacije popisa i aktuelizovanja nacionalnih podela, prenosi crnogorski mediji.

-Zgnušani malograđanskim podelama, došli smo na ideju da se pišemo kao Džedaji da bi izrazili nezadovoljstvo i protest, te da bi obesmislili podelu na Srbe, Crnogorce, Bošnjake, Muslimane . objasnio je jedan od osnivača pokreta, student Fakulteta političkih nauka.

Povezana vest:  Đaci iz Beograda prikupljali humanitarnu pomoć za bolnicu u Smederevskoj Palanci

Po rečima ovog studenta, čije se ime ne navodi, mladići su se na taj korak nisu odlučili zato što je to „aktuelno i trendi“.

On navodi da pokret „nema veze sa svetskim pokretima Džedajizma, kojim se izražava religijsko shvatanje bazirano na sinkretizmu, odnosno mešanju religija“.

Džedaji iz Crne Gore poručuju da su u njihove redove dobrodošli svi.

Povezana vest:  Ko su pravi čuvari nasleđa?

-Naše shvatanje pripadnosti redu Džedaja se oslanja na to što je pripadnost inkluzivna, međurasna i međuverska, te imamo Džedaje ateiste, pravoslavne Džedaje i druge… – rekao je budući politikolog.

U Crnoj Gori je toku popis stanovništva koji se završava 15. aprila. Popisu je prethodila kampanja kojom su razni društveni subjekti pokušali i uticati na ljude kako da se izjasne verski i nacionalno.

Povezana vest:  Belgrade Fashion Week Awards