tamburica_FEST_2012Jelena Rozga i Zvonko Bogdan na petom, jubilarnom svetskom festivalu Tamburica festu

Kralj tamburaške pesme Zvonko Bogdan i poznata hrvatska pevačica Jelena Rozga sa svojim orkestrom nastupiće na petom jubilarnom festivalu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Jelena Rozga nastupiće prvog dana, u petak 15. juna a Zvonko Bogdan drugog dana, sa svojim tamburašima, odmah nakon takmičarskog dela programa. Trećeg dana, u završnici festivala, posle proglašenja pobednika i dodele nagrada, nastupiće trećeplasirani sa Eurosonga, Željko Joksimović, kome će to biti prvi nastup nakon ovog takmičenja.

Svako veče od 21 čas, kada počinje takmičarski  program, posetioci Tamburica festa moćiće da uživaju u muzici najboljih tamburaša iz Srbije, zemalja u regionu, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, BiH, Crne Gore, Mađarske, Rumunije, ali i Austrije, Italije, Grčke, Rusije i SAD-a. Nakon takmičara nastupaju poznati  tamburaški ansambli i poznati pevači, a program traje do ranih jutarnjih časova.

Povezana vest:  Christina Aguilera trudna!

Grupa koja dolazi iz Grčke zove se „Poseidon“. Osam iskusnih muzičara svira na tradicionalnim grčkim instrumentima: buzuki, laut, gitare, itd. i izvode najpoznatije grčke pesme. Oni će nastupiti prvog dana festivala. Ruski ansambl “Bratina”, koji nastupa drugog dana festivala, čuvar je najbolje tradicije ruske narodne muzike. Repertoar im se sastoji od ruskih narodnih pesama,  pesama kozaka, ukrajinskih pesama, ciganskih romansi i pesama sovjetskih kompozitora. Inače, ansambl je učestvovao  u  poznatom filmu „Sibirski berberin“, reditelja Nikite Mihalkova.

Povezana vest:  Jennifer Lopez i Britney Spears spremaju nove albume

Organizatori očekuju da će veliku pažnju privući i gosti iz Italije, “Moreska Nova”, zbog svog pratećeg šou programa – spektakla na bini. Oni u svom repertoaru imaju tradicionalnu muziku i pesme iz oblasti Alta Murđa, s juga Italije. Izvode ljubavne balade, tradicionalne stornele vezane za seoski život, tamurijate i tarantel. Nastupaju prvog dana festivala.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde se inače nalazi veliki broj likovnih i vajarskih ateljea u Novom Sadu, biće smeštena likovna kolonija, stalni “pratioc” Tamburica festa, koji će  zvuk tamburice preneti na platno. U organizaciju cele manifestacije uključen je i kustos muzeja Petrovaradinske tvrđave Siniša Jokić koji će sva tri dana držati otvorena vrata muzeja. Posetioci Tamburica festa će tako moći da prođu, ako žele, i podzemnim tunelima, ispod tvrđave.

Povezana vest:  15 novih izvođača na SHARE konferenciji

Gosti će, osim u odličnoj muzici, uživati  u dobroj hrani i vinu, moćiće da probaju “original” štrudlu s makom i ostale vojvođanske specijalitete.

-Tamburica fest ne samo što afirmiše tamburašku muziku i tamburicu kao instrument, već ima za cilj da čuva naše običaje, kulturu, tradiciju. Jedinstvena je turistička atrakcija, pogotovu sad kad se vraća na Petrovaradinsku tvrđavu, kao nekad, kada su zvuci tambure, Janike Balaža i Osam tamburaša sa Petrovaradina, krasili zvukom zidine tvrđave – izjavio je dr Jovan Pejčić predsednik Organizacionog odbora i idejni tvorac Tamburica festa.