pierre_cardin
Pjer Karden: Uspeh zavisi od volje

Veteran francuske visoke mode Pjer Karden (89), koji će sutra u Beogradu predstaviti svoju novu kolekciju za narednu sezonu, smatra da je odeća veoma važan psihološki, filozofski i sociološki pojam koji definiše ljude.
Karden, koji je u Srbiji poslednji put bio pre više od 60 godina, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je odeća je važan psihološki, filozofski, sociološki pojam koji „vas definiše da li ste bogati ili siromašni, bitna je i u privatnom životu možete da privučete pažnju, može neko da vas pogleda i da se zaljubi u vas“.
Poznati modni kreator je zapitao i šta bi Pariz bio da nema mode, rekavši da bi to bio „grad pustoši“.
-Moda otvara radna mesta i to je filozofija, moda nije samo odeća, to je i šminka, frizura, nakit, tašne, čitav jedan svet – objasnio je on.
-Ako želimo lepo da se oblačimo, otvaramo poslove za ljude koji će proizvoditi modne detalje. Moda stvara radna mesta i to jeste moda, to je moja filozofija – zaključio je on.
Karden je rekao da je pre više od 60 godina posetio bivšu Jugoslaviju. ““Pre 70 godina imao sam 20 i tada sam odlučio da putujem svetom i pomislio sam da mogu početi od Srbije odnosno tadašnje Jugoslavije““, istakao je Karden dodavši da je kasnije dolazio u Jugoslaviju na poziv Josipa Broza Tita i Jovanke Broz kako bi njoj predstavio svoje nove kolekcije.
Karden je u veselom razgovoru sa novinarima rekao da ga zanimaju mnoge oblasti pored mode, kao što su kinematografija i pozorište, objasnivši da poseduje četiri pozorišta u Francuskoj i da je sarađivao sa brojnim poznatim, ali i mladim rediteljima na filmu.
On je takođe ispričao da je uključen u ugostiteljstvo jer poseduje jedan restoran u Parizu, ali i da je angažovan na izgradnji jedne palate u Veneciji.
Karden je rekao da ljudi mogu da ga upoznaju preko različitih aspekata kojima se bavi, dodavši da je proputovao svet od Australije preko Aljaske, Kine, Japana sve do Rusije.
Ovaj poznati modni kreator je primetio da uspeh zavisi od volje i toga ““koliko imate strasti i energije da uložite u sebe, da radite tvrdoglavo na onome što vas zanima i da uspete uz pomoć svoje snage i rešenosti““.
On je napomenuo da mu je drago što za sebe može da kaže da se negde ostvario kao čovek, ali kada bi “sada morao sve ispočetka ne zna da li bi mogao toliko da uspe, jer je to veoma teško“.
Karden je ispričao da je počeo sa 19 godina i da je to bio period kada je imao priliku da upozna mnoge poznate ljude kao što je Pikaso, koji su tada obeležili svoje stvaralaštvo, a kasnije da se zaposlio kod Kristijana Diora.Na pitanje novinara šta želi za svoj 90. rođendan koji je za mesec dana i da kaže nešto o novoj kolekciji, Karden je rekao da ne želi da misli o tome da će uskoro imati 90 godina, a da je, što se kolekcije tiče, najbolje da je svi vide pa onda da pričamo o njoj, kako bi svako doneo svoj sud.
Karden je želeo da priča i o dizajnu, rekavši da je preko pret-a-porte kolekcija zaradio novac kako bi realizovao velike kolekcije i da je znao da će mu to doneti dovoljno novca da putuje.
Na putovanjima, kako je dodao, želeo je da upozna bliže svetske zemlje, ne da o njima donosi sud, već da ih samo upozna politički, društveno.
-Putujući sedam dana sam bio i kod Fidela Kastra iako on i nije baš moja omiljena politička ličnost – istakao je Karden.
-Bez pardona sam se predstavljao i šefovima komunističkih zemalja u to doba, bio sam pred njima kapitalista – ispričao je on.

Povezana vest:  NURDOR uz pomoć građana, prijatelja i donatora kroz akciju Pruži korak obezbedio 50 miliona dinara!