Fotografi amateri očekuju od foto-aparata da sam izabere podešavanja da bi napravio najbolju moguću fotografiju. Entuzijaste i profesionalci će ipak želeti da sami kontrolišu sva podešavanja koja mogu da utiču na karakter slike. Huawei P9 je opremljen profesionalnim režimom rada koji – između ostalog – pruža opciju da samostalno ispravite podešavanje ekspozicije kao i da promenite ISO i balans bele boje.

Sa dve kamere koje snimaju slike u boji i monohromatske u isto vreme, Huawei P9 pravi odlične fotografije u automatskom režimu. Upamtimo ipak da automatski režim ne može u potpunosti da pročita nameru fotografa. Iz tog razloga Huawei P9 nudi profesionalni režim sa manualnim podešavanjima ekspozicije koji će učiniti da slika izgleda upravo onako kako je autor nameravao.

Profesionalni režim

Da biste pokrenuli profesionalni režim, sve što treba da uradite jeste da izvučete meni sa donjeg dela ekrana. U tom trenutku menja se ne samo glavni ekran kamere već i meni sa podešavanjima. Korisnik dobija pristup brojnim manualnim podešavanjima:

  • Tri režima za merenje svetlosti – senzor, centrirano i merenje jedne tačke. Poslednji može da bude posebno koristan u slučaju slika sa jakim kontrastom i kad fotograf namerava da dobro usnimi na primer najsvetliji fragment.
  • Osetljivost na svetlo – automatsko ili manualno od ISO 50 do ISO 3200. Manualno podešavanje niskog ISO, uprkos lošim uslovima osvetljenja, može dramatično da poboljša kvalitet slike pod uslovom da fotograf uspe da stabilizuje pametni telefon i uslika fotografiju sa duže otvorenom blendom bez pomeranja kamere.
  • Brzina okidača – automatsko ali manualno od 1/4000 do 30 sekundi. Kontrola okidača daje Vam kontrolu nad tim kako će pokret da izgleda. Ista slika raskrsnice sa kolima koja prolaze uslikana sa brzinom okidača od 1/1000 ili 1/10 izgleaće drugačije. U prvom slučaju kraće otvorena blenda će “zamrznuti” kola i fotografija će imati statički izgled, dok će u drugom slučaju auta biti zamuljana što će slici dati značajno dinamičiji karakter.
  • Kompenzacija ekspozicije – između +/- 4 EV, sa povećanjem od 1/3 EV. Kompenzacija ekspozicije čini fotografiju svetlijom ili tamnijom. U većini slučajeva, pametni telefon može sam da se pobrine o adkevatnoj svetlosti fotografije, ali u određenim slučajevima ipak bi mu bilo dobro pomoći. Dobar primer su fotografije napravljene po sunčanom danu na snegu. Uprkos činjenici da je većina kadra snežno bela, kamera će automatski da potamni sliku pa će sneg tako da postane siv. Ako postavimo pozitivnu kompenzaciju ekspozicije lakše je da se vrati na realne paterne boja.
Povezana vest:  Obnovljeni teren u Lazarevcu poneo ime Stefana Birčevića

Kada se vidi tačka pored EV simbola na donjem meniju to znači da fotograf može da blokira ekspoziciju ako se ikonica drži duže vreme. To je najbolji rešenje ako želimo da promenimo kadar a da zadržimo trenutne postavke ekspozicije.

  • Fokus – pojedinačni, kontinuirani ili manualni režim. Slično kao sa kompenzacijom ekspozicije, ako neko vreme držimo ikonicu, zadržaće se aktuelna podešavanja fokusa. Štaviše, držanjem ekspozicije i merne tačke fokusa, možete da zaključate obe mere.
  • Balans bele boje – automatsko, kao i ono pogodno za oblačne i sunčane dane i sa fluorescentnim i volframskim osvetljenjem. Fotograf takođe može nezavisno da izabere  temperaturu boje između 2800 i 7000 Kelvina.
Povezana vest:  Novosadski i beogradski barmeni pokazali umetnost točenja piva u 10 koraka

RAW

Profesionalni režim na Huawei P9 telefonu daje Vam ne samo potpunu kontrolu nad aktuelnim podešavanjima, već takođe i pristup RAW formatu snimanja slike. U ovom režimu, pored uobičajenog JPEG formata slike, pametni telefon će takođe snimati i univerzalne DNG fajlove. Oni nisu kompresovani, zato i zauzimaju nekoliko puta više prostora, ali zauzvrat, pružaju opciju potpunog obrađivanja slike u profesionalnom grafičkom programu. Snimanje RAW slika može da se uključi u meniju sa podešavanjima. Ikonica u gornjem levom uglu ekrana obaveštava da Huawei P9 trenutno snima RAW.

Povezana vest:  Noć kupovine u Delta Cityju