Green for Growth fond (GGF), razvojni investicioni fond, čiji je savetnik kompanija Finance in Motion, i UniCredit Bank Srbija (UCB) potpisali su ugovor o strateškoj kreditnoj liniji u iznosu od 50 miliona evra. Ovom saradnjom se produbljuje veza između dve institucije, koja je namenjena projektima u oblasti obnovljivih izvora energije širom Srbije.

UniCredit Bank Srbija, kao lider u oblasti zelenog finansiranja, kreditnu liniju će u potpunosti iskoristiti za ulaganja u obnovljive izvore energije. Ova inicijativa je u skladu sa Planom aukcija za obnovljive izvore energije Vlade Srbije i njegovim ambicioznim ciljevima na osnovu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije. Fokusiranjem na projekte solarne energije i energije vetra, ovo partnerstvo naglašava zajedničku opredeljenost da se ubrza zelena tranzicija u zemlji koja se tradicionalno oslanja na ugalj.

Investicija GGF fonda ima za cilj da u značajnoj meri doprinese očuvanju životne sredine. Očekuje se ušteda primarne energije od 400,000 MWh godišnje, kao i smanjenje emisija CO2 od 132,000 t na godišnjem nivou.  Ovo značajno doprinosi EU Taksonomiji za održive aktivnosti u delu koji se odnosi na mitigaciju efekata klimatskih promena. Ključni aspekt ove kreditne linije je njena komponenta tehničke pomoći, koja pruža podršku investicijama u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji kroz pomoć u vidu tehničkih analiza projekata i monitoringa tokom izgradnje. Takođe, imajući u vidu stručnost i poziciju koju na tržištu ima UniCredit Banka Srbija, GGF fond želi da u značajnoj meri pokrene unapređivanje sektora obnovljivih izvora u regionu. Ova strateška finansijska podrška naglašava opredeljenost GGF fonda da podstakne razvoj održivog energetskog sektora u Srbiji.

Povezana vest:  Heineken predstavio svoju najveću inovaciju - vrhunsko bezalkoholno pivo

Kristofer Nouls, predsedavajući Upravnog odbora GGF fonda, je rekao: “Ovom značajnom investicijom u Unicredit Banku Srbija, ne samo da smo učvrstili naše opredeljenje u vezi sa obnovljivim resursima  u Srbiji, nego smo takođe i proširili viziju o održivoj i nezavisnoj budućnosti. GGF fond je ponosan na partnerstvo sa bankom koja uspešno posluje u segmentu zelenog finansiranja. Verujemo da će ova saradnja dovesti do ubrzanog napredovanja kada je u pitanju razvoj u oblasti obnovljivih izvora energije, što će dati doprinos zelenijem, otpornijem energetskom sektoru u Srbiji i šire”.

Povezana vest:  Sezonsko sniženje do 60% u prodavnicama FASHION COMPANY

Borislav Kostadinov, direktor Finance in Motion zadužen za GGF, je dodao: “Partnerstvo sa UniCredit Bankom Srbija, renomiranim liderom na tržistu finansiranja obnovljivih izvora energije, naglašava vitalnu ulogu Fonda u ostvarivanju vizije koju Srbija ima kada je u pitanju čista energija. Ovaj savez otvara put seriji uspešnih energetskih aukcija, čime se ojačava temelj regionalne energetske nezavisnosti i otpornosti”.

Povezana vest:  adidas Football lansirao Red Limit kolekciju za igru na svim terenima

Nikola Vuletić, predsednik Izvršnog odbora UniCredit banke Srbija, je istakao: “Velika je čast što je GGF još jednom prepoznao UniCredit Banku kao pouzdanog partnera, tako da praktično nastavljamo da dajemo doprinos razvoju projekata u oblasti održive energije u Srbiji. Finansiranje takvih projekata je od vitalnog značaja za postizanje dugoročne energetske održivosti. Investiranjem u te projekte mi ne samo da jačamo ekonomski razvoj, nego takođe i smanjujemo negativni uticaj na životnu sredinu stvarajući čistiju i zdraviju budućnost za sve. Do sada smo kroz kreditne linije u saradnji sa GGF fondom na srpsko tržište plasirali investicije u vrednosti od preko 50 miliona evra, što predstavlja jasan dokaz o našoj odličnoj saradnji”.