Hidratacija organizma, potreba za vodom i unosom tečnosti uglavnom se povezuje sa letnjim mesecima i visokim temperaturama. Manje je poznato da je i tokom zimskih meseci čovekovom organizmu potreban dovoljan unos tečnosti kako bi se zaštitio od prehlada i virusa. Naime, boravak u toplim, zagrejanim prostorijama suši sluzokožu i kožu i povećava opasnost od gripa i zdravstvenih tegoba koji se javljaju u zimskom periodu. Zato je, kako leti tako i zimi, nephodan dovoljan unos tečnosti da bi telo i organizam funkcionisali, jer voda omogućava jednostavniji protok kiseonika prema svim ćelijama organizma i reguliše telesnu temperaturu.

Povezana vest:  Novi neXt Smoothie - pametni voćni snack od sada na tržištu

Sigurno ste tokom dana, naročito u zimskim mesecima osetili umor, pripisujući to svakodnevnom stresu i slabijem imunitetu, njegovoj čestoj pojavi kod neispavanosti i iscrpljenosti. A možda vašem organizmu samo nedostaje voda. Jer koliko je važna voda najbolje će reći činjenica da ona učestvuje u gotovo svim procesima ljudskog organizma. Prema mišljenjima stručnjaka, telu je za normalno funkcionisanje tokom dana potrebno dve litre vode. Zato, kako bismo tokom celog dana bili sveži i odmorni, veoma je važno pripaziti na odgovarajući unos vode i uvek svom telu osigurati dovoljno tečnosti za normalno mentalno i fizičko funkcionisanje tokom dana.

Povezana vest:  Lako do čiste i mirišljave kose bez tragova uz got2b šampone za suvo pranje kose

Kada se priča o hidrataciji organizma uvek se stavlja naglasak na zdravstveni aspekt, a i u tom segmentu Jana voda može da zadovolji sve kriterijume. Jer Jana voda prenosi minerale do ćelija u našem telu, utiče na fizičke i na mentalne sposobnosti i zbog toga je važno voditi računa i o kvalitetu i o količini vode koju unosite u svoje telo. Sa Janom možete biti sigurni da birate ono najbolje, jer ona između ostalog, ima izbalansiran mineralni sastav sa idealnim odnosom kalcijuma i magnezijuma.

Povezana vest:  IMMOFINANZ započeo radove na izgradnji 10-og STOP SHOP ritejl parka u Sremskoj Mitrovici

Ključno pitanje kod hidratacije organizma je koliko je vode, unosa tečnosti potrebno kako bi se zadovoljile dnevne ljudske potrebe. A telesne potrebe za vodom zavise od nekoliko faktora kao što su temperatura, metaboličke potrebe, stepen aktivnosti i uzrast. I bez obzira o kojem se godišnjem dobu godine radilo, zaključak je da je unos tečnosti neophodan bez obzira na vrstu i oblik dnevnih aktivnosti i uzrast pojedinca, jer samo dovoljnim unosom tečnosti pružićemo svom telu zaštitu i omogućiti mu kvalitetno funkcionisanje tokom celog dana.

PHOTO: Pixabay i promo