Bend „Orthodox Celts“, koji proslavlja 25 godina postojanja, predstavio je danas u klubu „Ben Akiba“ novi, dugo očekivani, šesti studijski album pod nazivom „Many Mouths Shut“.

Frontmen Aleksandar Petrović (Aca Seltik) istakao je da je album po mnogo čemu poseban.

„Sve od A do Š je potpisano sa ‘Orthodox Celts’, od produkcije do izdavačke kuće. Sve smo radili sami i može da se kaže da smo konačno sazreli da uzmemo stvari u svoje ruke“, rekao je Petrović medijima.

„Poseban je po tome što od otpevanih pesama ima samo jedan tradicional, što je polukonceptualan, jer postoji instrimentalno vezivno tkivo koje povezuje pesme. Poseban je po tome što je produkciju uradio Lale (Dejan Lalić), poseban je po tome što su ovo prve pesme koje je u životu Vlada (Vladan Jovković) napisao i mislim da je dosta za jedan album“, objasnio je on.

Petrović kaže da je novi album u svakoj reči, svakom slovu, svakoj pesmi „Orthodox Celts“.

„To smo mi sada, danas, ovde, sa svim onim što se dešava u pesmama, sa svim stavovima koji mogu da se pročitaju između redova“, rekao je Aca Seltik.

Povezana vest:  Golovi Boaćija i Ruisa za novu pobedu Zvezde

On je naglasio da proteklih 10 godina nisu lenčarili, već je to vreme „utrošeno na kreiranje novog albuma“.

„Voleo bih da ga slušate od početka do kraja, da otkrivate sve začkoljice u tekstovima, kojih ima dosta, zašto su instrumentali baš na tom mestu na kome su, naoštrite moždane vijuge“, poručio je Petrović.

Album sa 13 pesama izdali su 13. januara pod svojom etiketom „O’Celts Records“.

„Pesma ‘I wish you the very worst’ je u suštini moj način da se u sebi i javno razračunam sa prisutnim licemerjem i prostaklukom i onda u tom kontekstu dođeš do toga da živimo u vremenu u kome su stvari, koje gaje licimerje, vrlo tražene. Kada kreneš unazad kroz istoriju, dođeš do toga da su bankarski sistemi i velike korporacije uzročnik velikog broja zala i onda dođeš do toga da je prvi organizovani veliki bankaraski sistem bio zapravo templarski sistem i kada sabereš sve dođeš do petka 13. 1307. i da imaš 13 pesama i izdaš album u petak 13. i da poželiš da zatvoriš krug“, pojasnio je Petrović simboliku broja 13.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Stuhec najbrža u superveleslalomu

Petrović kaže da na turneju kreću tradicionalno u martu, do tada će sačekati da se album malo zavrti.
„Zakopaćemo se u studiju i svirati udarnički da bi sve zvučalo kako smo zamislili. Sviraće se ovaj album dosta i ove i sledeće godine. Očekujem da se pojavi još koji spot“, najavio je Aca Seltik.

Najveći uspeh za Petrovića je što su „uspeli da ostanu manje više normalni i onakvi kakvi su bili na početku“.
„Namerno kažem manje više jer neke stvari moraju da se promene, ali mislim da smo bazično ostali oni stari dobri Orthodox Celts, nadgrađeni možda“, rekao je Petrović, a o daljem putu benda kaže da je to vrlo diskutabilno i da će videti „odakle vetar duva“.

Rok kritičar Petar Janjatović nije verovao da će „Kelti“ doživeti uspeh kakav jesu.

„Da ste me pre 20 godina pitali kako bih ja prognozirao karijeru grupe, ispao bih glup u društvu pošto nekako smatramo uvek da bendovi koji su usko žanrovski specijalizovani, a pogotovo Ortodoksi koji su na početku svirali samo tuđe stvari, da nemaju neku naročitu perspektivu“, rekao je on.

Povezana vest:  KUGLANJE, Anđelkovićeva na megdanu svetskoj „broj 1“ Ines Maričić!

Janjatović je kazao da se ispostavilo da imaju perspektivu i da traju, i podseća da su vrlo brzo počeli da se bave autorskim radom koji se jako dobro uklapao u njihov žanr.

„Na dobar način nadgradili su ono na čemu su odrastali i zbog čega su se sakupili i jako bitno je što su tokom godina stekli redovnu i vrlo lojalnu publiku“, dodao je Janjatović.

Njihov uspeh Janjatović objašnjava atmosferom hedonizma koja uvek dobro prolazi.

„Kada je još dobro zapakovana u neku vrstu fine istorijske priče, onda tu nema velike dileme, da ne govorim kako se uvek priča da između Kelta i Srba postoji duhovna veza. Muzika, ritam i alkohol, ko bi tome odoleo?“, kazao je Janjatović.

Ulaznice za tradicionalni koncert „Orthodox Celts“-a 17. marta u Domu omladine u prodaji će biti od 6. februara.
„Vidimo se 17. marta, a možda i pre“, poručio je Aca Seltik.