Izabel Fijioza, autorka 20 naslova na temu pozitivnog roditeljstva, u knjizi „Dete me izaziva“ predstavlja priručnik za roditelje za razumevanje onog što se dešava u glavi deteta između šeste i jedanaeste godine.

„Kao mama dvoje dece osetila sam intenzivnu sreću, bezuslovnu ljubav i neizmernu radost“, kaže Izabel. „Isto tako sam iskusila s njima i trenutke ekstremnog beznađa, nemoći i očaja. Na moju veliku sramotu, doživela sam nagon da ih ponizim, da dominiram njima, da im pokažem ’ko je gazda u kući’, osetila sam želju da ih udarim, da ih zgromim, da odem od kuće i sve napustim… Doživela sam razna osećanja, tenzije, nerviranje kakvo nikad, ama baš nikad nisam ni mogla da zamislim da ću osetiti pre nego što su se rodili.“

Povezana vest:  Najveća Pikasova slika izvađena iz skladišta

Ovaj opis zaista liči na izazove sa kojima se roditelji suočavaju tokom gajenja i vaspitavanja dece uzrasta od 6 do 11 godina. Upravo zbog spoznaje da svi roditelji prolaze kroz slične situacije, autorka knjige „Dete me izaziva“ ispisala je ove stranice da bismo imali neke nove predstave, različite od onih koje smo poneli iz detinjstva, da bismo mi roditelji bili sposobni da biramo kako ćemo da reagujemo, umesto da nas u našim reakcijama vodi sopstvena prošlost.

Povezana vest:  Međunarodni Dancestar festival u Poreču 28. maja do 01. juna

Ona skače na sve strane, on se teško koncentriše, njoj nedostaje samopouzdanje, on zaboravlja svoje stvari, ona pada u krizu na najmanju frustraciju, on je nasilan u školi, ona je izbirljiva kad je hrana u pitanju, on još piški u krevet… A mi samo očajavamo! Da li su, osim nedostatka granica, možda neki drugi razlozi uzrok takvog ponašanja?

Izvor mnogih konflikata, posle kojih slede vika i kažnjavanje, nepoznavanje je ritma razvoja mozga deteta u ovom periodu. Danas mu je potrebna sloboda, sutra već trči mami u zagrljaj i zato nije lako utvrditi granicu između previše i premalo roditeljske kontrole. U ovoj knjizi, kao i u prethodnoj „Sve smo pokušali!“, roditelji će otkriti efikasan pristup vaspitanju deteta, zasnovan na neuronaučnim otkrićima. Tako će život s detetom od šest do jedanaest godina ponovo postati srećna svakodnevica!

Povezana vest:  Odabrane Vulkančić knjige upola cene

Knjigu „Dete me izaziva“ možete pronaći od četvrtka 14. maja u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.