Još dva Sumraka !? 

„Breaking Dawn“ se možda deli na dva nastavka  

breakingdwn2Kako film „Mlad mesec“ usisava novac kao finansijska crna rupa, ne treba da čudi da se u snimanje filma po četvrtoj knjizi Sumrak sage: „Breaking Dawn“ (Praskozorje) kreće užurbano. Naime za nepune dve nedelje film ‘Sumrak saga: Mlad mesec’ u svetskim bioskopima zaradio je gotovo 500 miliona dolara, a analitičari procenjuju da njegov konačan rezultat neće biti manji od 700 miliona, što je još impresivnije ako se zna da je njegov prethodnik, „Sumrak“, u bioskopskoj distribuciji skupio nešto manje od 380 miliona dolara. 
Sada je ulje dodato na vatru jer su glasine da će po četvrtom nastavku knjige biti snimljena dva filma sve bučnije. Naime od maja se zna da ekipa Sumraka planira da adaptira četvrti nastavak u scenario, ali sve do nedavno to je bilo mnogo manje sigurno nego što je slučaj sa trećim nastavkom „Eclipse“ (Pomračenje), čije je snimanje već završeno pod palicom Davida Sladea. 
Prema pričama iz holivudskih kuloara, koje prenosi magazin Variety, poslednjih dana definitivno su ozbiljna postala dosadašnja nagađanja da će se prema završnoj, četvrtoj knjizi serijala, „Breaking Dawn“, snimiti dva filma, po modelu završnog romana serijala o Harryju Potteru (među fanovima se čak pričalo i o mogućnosti da se iz „Praskozorja“ naprave tri filma, ali na tu mogućnost ipak niko od autorske ekipe i producenata nikad nije ozbiljno računao). 
Za sada je sigurno da je scenarista Melissa Rosenberg, koja je adaptirala prve tri knjige, definitivno angažovana i za Breaking Dawn, ali šefovi Summita još nisu doneli odluku da li treba da piše scenario za jedan ili za dva filma. Prema Varietyjevim izvorima, Summit pokušava da nagovoriti Chrisa Weitza, redatelja „Mladog meseca“, da se, zajedno s glavnim glumcima, obaveže na snimanje dva filma.
Izazov za producente je i to što su s glumcima potpisani ugovori za ukupno četiri filma te će ih eventualna (verovatna) odluka da iz „Breaking Daw“ naprave dva filma zasigurno skupo koštati – procenjuje se da bi troje glavnih glumaca, Rob Pattinson, Kristin Stewart i Taylor Lautner, u tom slučaju dobilo honorare iznad 10 miliona dolara. Ipak, s obzirom na ogromnu zaradu „Mladog meseca“, ne treba sumnjati da bi se i tako visoki honorari višestruko isplatili.
Zasad je sigurno da sledeći nastavak, „Pomračenje“, koji je režirao David Slade, u bioskope stiže u junu sledeće godine, a na nove vesti o ‘Praskozorju’ sigurno nećemo morati još dugo da čekamo.

Povezana vest:  Rerospektiva kubanskog filma u Beogradu