MGDokumentarac u DOB-u u znak sećanja na Mihaela Glavogera

U znak sećanja na nedavno preminulog austrijskog reditelja, scenaristu, direktora fotografije i pisca Mihaela Glavogera biće održana besplatna projekcija njegovog dugometražnog dokumentarca „Sjaj kurvi“ 5. maja u sali Amerikana, najavio je Dom omladine.

Taj film je učestvovao na festivalu „Sedam veličanstvenih“ u Beogradu pre dve godine, kada je autor bio gost i držao radionicu za mlade stvaraoce.

Povezana vest:  8. GROSSMANN FESTIVAL FANTASTIČNOG FILMA I VINA

Glavoger je boravio i na Festivalu evropskog filma na Paliću, na kojem je prikazao svoje igrano ostvarenje „Gluvarenje“ (2006), a u kojem je igrala i naša pevačica Dragana Mirković.

Rođen je 3. decembra 1959. u Gracu. Studirao je na Institutu za umetnost u San Francisku i na Filmskoj akademiji u Beču. Smatran je jednim od rodonačelnika modernog bioskopskog dokumentarca. Njegovu izuzetno zanimljivu i plodnu karijeru zaustavila je tragična smrt.

Povezana vest:  Jezivi horor film "Vrisak" u bioskopima od 13. januara

Na snimanju svog poslednjeg filma Glavoger je oboleo od malarije i preminuo 23. aprila ove godine u Liberiji.

Poznati su i njegovi filmovi „Rat u Beču“, „Bioskop u glavi“, „Megapolisi“, „Francuska, dolazimo!“, „Smrt radnika“.

„Sjaj kurvi“ je uznemirujući i fascinantan triptih o fenomenu prostitucije kroz prizore sa Tajlanda, iz Bangladeša i Meksika. Priče o tri različita sveta, kulture i religije ispričane su sa idejom drastičnih vizuelnih i tematskih kontrasta.

Povezana vest:  Premijera domaćeg filma "Vera" 9. novembra u Beogradu

Teoretičari filma ističu da je uvek bio usmeren na to da provocira publiku zapanjujućim prizorima surove realnosti, dokumentovane maestralnom fotografijom i kamerom koja bioskopsko platno pretvara u fantastične murale zadivljujućeg kolorita.