za saku dolara

Film Za šaku dolara zatvara Kanski festival

Film „Za šaku dolara“ Serđa Leonea zvanično će zatvoriti 24. maja 67. Međunarodni filmski festival u Kanu, saopštili su sinoć organizatori uoči večerašnjeg otvaranja te kulturne manifestacije. Film, koji ove godine slavi 50. rođendan, biće prikazan posle dodele Zlatne palme, nagrade za koju se ove godine takmiči 18 filmova. 
Restauriran špageti vestern predstaviće jedan od najvećih obožavaoca tog filma, reditelj Kventin Tarantino. Organizatori festivala uvek u poslednjem trenutku saopštavaju koji će film zatvoriti festival a do sada su se opredeljivali za premijerno prikazivanje nekog filma. 
Ove godine će to biti film iz sekcije „filmski klasici“, sekcije koju će na festivalu predstavjati počasna gošća manifestacije, italijanska glumica Sofija Loren (79). 
-Odlučili smo da prikažemo ‘Za šaku dolara’, jer do sada nije imao čast da bude u Kanu, pošto se u njegovo vreme smatralo da je špageti vestern neprikladan filmski žanr – navodi se u saopštenju. 
Sekciju „Filmski klasici“ večeras će otvoriti „Osam i po“ Federika Felinija. U toj sekciji će biti prikazan 21 film, među kojima „Pariz – Teksas“ Vima Vendersa, koji ove godine slavi 30. rođendan I „Poslednji metro“ Fransoa Trifoa. 

Povezana vest:  Anime film "SENGOKU BASARA" besplatno u Domu omladine Beograd 12. feruara!