BELDOCS 2014 plakati-3Najbolji domaći film na 7. Beldoksu „Pogrebnik“

Nagradu za najbolji film u srpskoj takmičarskoj selekciji na 7. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks dobio je „Pogrebnik“ u režiji Dragana Nikolića, a posebno priznanje pripalo je filmu „Živan pravi pank festival“ Ognjena Glavonića.
Uručenjem nagrada večeras je u Sava centru završen festival na kojem su od 8. maja u više programskih celina i u nekoliko beogradskih dvorana prikazana 34 ostvarenja iz zemlje i sveta.
Kao poslednji u međunarodnoj selekciji prikazan je američki film „20 stopa od zvezda“ Morgana Nevila, ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji dokumentarac. Projekciji je prisustvovala producentkinja Kejtrin Rodžers (Caitrin Rogers). Publiku je pozdravio američki ambasador Majkl Kirbi, koji se zahvalio organizatorima na prilici da se ovo ostvarenja prikaže.
Film „Pogrebnik“, ocenio je žiri, „hladnim i preciznim dokumentarističkim pristupom pruža nesvakidašnji uvid u zanimanje od koga većina ljudi zazire“.
„Sa druge strane, temi se pristupa sa crnim humorom koji ne umanjuje empatiju prema osetljivoj temi i čoveku čiji privatni život trpi zbog te profesije“, dodaje se u obrazloženju.
Odluku je većinom glasova doneo žiri čiji je predsednik bio Goran Gocić, a članovi Dragan Petrović, Đelo Hadžiselimović, Nikola Popević i Maja Todorović.
Nagradu od 100.000 dinara obezbedila je distributerska kuća „Di & Ma Vision“ iz Beograda.
Festival je posebno priznanje dodelio filmu „Živan pravi pank festival“ u kojem je „strpljivom i zrelom režijom i izuzetnim snimateljskim postupkom predstavljen donkihotovski lik čija fanatična borba prevazilazi okvire mesta u kome živi“.
Američki dokumentarac „20 stopa od zvezda“ prikazuje sudbinu pratećih vokala koji nastupaju iza nekih od najvećih pevačkih zvezda.
Ovaj film je stigao u Beograd zahvaljujući partnerstvu Beldoksa i inicijative „Film forvard“ koja se realizuje u okviru Sandens instituta kao program međunarodne saradnje sa ciljem podsticanja međukulturnog dijaloga.

Povezana vest:  Novi "Policajac s Beverli Hilsa" 2016. godine