Buducnost evropskog filma iz vizure mladih autoraOtvorena Konferencija „Budućnost evropskog filma iz vizure mladih autora“
 
Distributerska kuća MCF MegaCom Film uz podršku evropskog fonda Eurimaž, okupila je veliki broj mladih reditelja, scenarista i producenata iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.  Ideja konferencije je da skrene pažnju na angažovanost žena u stvaranju filmova. Konfrencija ima teorijski, interaktivni i filmski deo i traje do 8. juna u Domu kulture Studentski grad.
Danas su dva master klasa održali filmska kritičarka Maja Bogojević i reditelj Darko Bajić. Panel „O jednakosti polova iz rediteljske perspektive“ u petak 6. juna vodiće rediteljka Aida Begić Zubčević (BiH), dok će isti dan na panelu „O jednakosti polova iz dramaturške perspektive“  govoriti dramaturg Dimitrije Vojnov (Srbija). Producentkinja Labina Mitevska (Makedonija) i producent Miroslav Mogorović (Srbija) održaće dva panela u subotu 7. juna.
U filmskom delu biće pikazan izbor od 12 dugometražnih igranih ostvarenja novije produkcije iz celog regiona, čije je snimanje podržao fond Eurimaž. Sutra će učesnici konferencije biti u prilici da vide ostvarenje Aide Begić Zubčević „Snijeg“, „Turneja“ Gorana Markovića, omnibus „Neke druge price“ i „Beli beli svet“ Olega Novkovića.
Na skupu u Beogradu mladi reditelji, scenaristi i producenti iz filmskih škola i fakulteta u regionu prisustvovaće predavanjima i projekcijama, a zatim izabrati jedan od ponuđenih filmova za sopstvenu studiju slučaja i napisati esej na temu rodne ravnopravnosti. U planu je da se ti eseji štampaju u multijezičkoj publikaciji, koja bi zatim bila predstavljena u svim filmskim školama iz kojih su učesnici.
Povezana vest:  Ko je mala Kvuvenžane Volis?