mcf konfPodignuta svest mladih o jednakosti polova u filmskoj umetnosti

Konferencija na temu „Budućnost evropskog filma iz vizure mladih autora, uz uvažavanje jednakosti polova“ u Beogradu okupila je veliki broj mladih reditelja, scenarista i producenata iz filmskih škola i fakulteta iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije. Mladi filmski umetnici prisustvovali su četvorodnevnim predavanjima i projekcijama koje je organizovala distributerska kuća MCF MegaCom Film uz podršku Eurimaža.
Tokom konferencije u filmskom delu prikazan je izbor od 12 reprezentativnih filmova iz regiona jugoistočne Evrope, rađenih uz podršku Euroimaža u poslednjih 10 godina (2003-2013) uz prateće panel diskusije nakon projekcija. Dva master klasa održali su filmska kritičarka Maja Bogojević i reditelj Darko Bajić, dok su na panelima učestvovali Aida Begić Zubčević, Labina Mitevska, Darko Bajić, Nenad Dukić, Mladen Đorđević, Miloš Pušić, Darko Lungulov, Miroslav Mogorović, Srdan Golubović, Mina Đukić, Snežana Penev, Jelena Mitrović, Stefan Arsenijević, Saša Radojević, Antonio Mitrikeski, Vladimir Tončić, Milan Stojanović, Dimitrije Vojnov, Dorđe Kaćanski, Igor Stanković i drugi.
Po završetku konferencije, svi studenti su izabrali jedan od ponuđenih filmova iz programa za sopstvenu studiju slučaja, čiji će proizvod biti esej na temu rodne ravnopravnosti. Eseji će biti štampani u formi multijezičke publikacije, koju će urediti dr. Maja Bogojević, a nakon konferencije biće predstavljeni u svakoj od filmskih škola u zemljama porekla učesnika. Doprinos studenata u prepoznavanju ovih problema, kao i njihova teorijska artikulacija u vidu pisanih eseja, doprineće boljem razumevanju ovog pitanja u njihovom daljem obrazovanju.
Proučavanje i edukacija o jednakosti polova može nas dovesti u položaj kada će svest o rodnoj ravnopravnost postati deo primarnog pristupa filmu, pa i nezaobilazan deo u svakoj fazi produkcije, što je veoma značajno za budućnost evropske kinematografije.

Povezana vest:  "Splice" od 4. juna u američkim bioskopima