ZNDAN POSVEĆEN ČUVENOM JUGOSLOVENSKOM REDITELJU „ZLATNA ŽICA ŽIVKA NIKOLIĆA“

U sredu, 25. juna, u Mikser House-u, održaće se celodnevni program posvećen stvaralaštvu Živka Nikolića, reditelja koji je za sobom ostavio veliki trag ne samo u jugoslovenskoj, već i u evropskoj kinematografiji, a obuhvatiće debate, izložbu fotografija, projekcije filmova i još mnogo toga. Program počinje u 10 časova i traje do ponoći, a ulaz je slobodan.
U 10 časova će se održati debata „Jugoslovenska prošlost, srpska sadašnjost i svetska budućnost filma“ u kojoj će učestvovati istaknuti stručnjaci domaće kinematografije i koja će se baviti pitanjima istorije filma na ovim prostorima, kao i njegovim trenutnim položajem i budućim potencijalima. Posetioci će od 15 časova imati jedinstvenu priliku da učestvuju u snimanju kratke filmske sekvence po metodu Živka Nikolića i budu deo rada filmske ekipe koja će demonstrirati šta se sve odvija iza kamere.
Pored brojnih dugometražnih filmskih ostvarenja, Živko Nikolić je poznat i po svojim kratkim formama koji istražuju ono što se događa oko nas i u nama u intimnijem i direktnijem maniru. Kratki dokumentarni filmovi čuvenog reditelja („Bauk“, „Graditelj“, „Polaznik“ i drugi) će, zahvaljujući arhivi Dunav filma, biti projektovani od 17 časova, dok će naredni sat biti omaž Dragu Maloviću, koji je vrhunac svoje karijere dostigao zahvaljujući saradnji sa Nikolićem.
Od 20 časova publici će se predstaviti sin crnogorskog reditelja, Petar Nikolić, svojim autorskim spevom u formi monodrame, „Tašmajdanski venac“, nakon čega će se odžati aukcija njegove slike inspirisane životom i delom Živka Nikolića. Večernji program rezervisan je za filmsku trilogiju pod nazivom „Slovenska lepota“, a koji obuhvata projekcije filmova u kojima glavnu ulogu tumači Savina Geršak, jedna od najpopularnijih jugoslovenskih glumica. Publika će imati priliku da uživa u tri kultna ostvarenja: „Smrt gospodina Goluže“, „Čudo neviđeno“ i „U ime naroda“.
Posetioci će moći i da pogledaju izložbu fotografija i slika, kao i da uživaju u specijalitetima crnogorske kuhinje. Program traje ceo dan, od 10 časova do ponoći, a ulaz je slobodan.

Povezana vest:  Suniti traže zabranu novog filma o Muhamedu