LEG UP Stefan SmidtPoznata američka pantomimičarka i komičarka Hilari Čeplejn u Vranju na P(h)antomfestu

Ona je jedna je najznačajnjih američkih komičarki pokreta, ona je klovn, ona je pantomimičarka, ona je urnebesno zabavna, nastupala je na Brodveju, u Karnegi Holu, Linkoln Centru – ona je Hilari Čeplejn i nastupiće prvi put u Srbiji 28. juna u Vranju sa svojom predstavom „Život u njenom danu“ na trećem Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest. Gostovanje Hilari Čeplejn je omogućila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.
Nekonvencionalna i neverovatno zabavna predstava „Život u njenom danu“ predivan je miks komedije pokreta i ozbiljnog pozorišta o Jevrejki u njenom privatnom svetu koji je izložen javnosti. Nastup Hilari Čeplejn predsatvlja originalni amalgam Lusil Bol i Čarlija Čaplina. Ona je provokativni komičar pokreta koji izlaže svoje najintimnije momente dok juri nedostižna obećanja o sreći do kraja života. Publika aktivno učestvuje u njenim divljim pozorišnim ludorijama, da bi na kraju bila nagrađena unikatnim emotivnim iskustvom.
Pretvarajući jednostavne predmete u ljudske karaktere, Hilarin lik biva uhvaćen u alternativnoj stvarnosti. Dok sipa žitarice u činiju ispada nagrada: veliki dijamantski prsten. Odavde ceo njen život se odvija u narednih sat vremena u vidu divnog humorističkog portreta žene koja želi istu stvar kao i svako drugi – da bude voljen. Jedna stvar vodi do sledeće sve dok se ne nađe ispred oltara gde se venčava za lampu sa velom od toalet papira i haljinom napravljenom od abažura. Njene avanture se nastavljaju sa medenim mesecom na Havajima, rođenjem sina koji je napravljen od papirnih ubrusa i izvođenjem obreda za svog novorođenog sina dok je obučena kao rabin u ambalažu od kolača. Na kraju publika odlazi sa osećajem da sve što joj je potrebno može biti stvoreno i da sve što joj zaista treba je ona sama.
Insert iz predstave „Život u njenom danu“ pogledajte OVDE!
Reditelj predstave „Život u njenom danu“ je poznati pantomimičar Avner Ajzenberg, čiji se senzacionalni prošlogodišnji nastup na P(h)antomfestu još uvek prepričava.
Hilari Čeplejn će takođe 27. juna od 17h održati u Američkom kutku pri biblioteci „Bora Stanković“ diskusiju-prezentaciju „Smejati se pokretu“.
Hilari Čeplejn je priznata kao jedna od najistaknutijih američkih profesionalnih komičarki pokreta koja već više od jedne decenije izvodi svoje solo i nastupe sa ansamblom u Americi, Kanadi, Južnoj Americi, Evropi i Aziji. Otkrivajući humor u svakodnevnom životu Hilarin neobičan rad je osvajao priznanja širom sveta. Ona je takođe osnivač „Njujorških Glupana“ nastalih 1998. godine, sa kojima je nastupala na prestižnim scenama u Njujorku kao što su Karnegi Hol, Linkoln centar, Medora mjuzikl i na turneji sa Bobom Mekgratom iz ulice Sezam.
Hilari trenutno nastupa sa svojom nagrađivanom solo predstavom „Život u njenom danu“ koja je izvođena i nagrađivana u Poljskoj, na Kubi, u Brazilu, Argentini, Engleskoj, Španiji, Americi, Hong Kongu, Češkoj i Australiji.
Kao glumica, Hilari je bila član originalne postave Bila Irvina, nastupala je na Brodveju i u pozorištu Delakorte u Central Parku. Takođe je glumila i sporednu ulogu u oskarima nagrađivanom filmu „Forest Gamp“, igrala je advokata u seriji „Red i zakon“ i bila specijalni gost u emisiji Dejvida Letermana.
Hilari je bila gostujući profesor klovnovskih veština u Tišovoj školi umetnosti u okviru Njujorškog Univerziteta osam godina. Sve vreme je držala mnogobrojne radionice iz oblasti komedije pokreta i klovnovskih veština. Poznata kao „Fina medicinska sestra“ ona zabavlja decu u bolnicama u okviru obnovljenog Njurorškog cirkusko-klovnovskog programa za bolnice i predaje klovnovsku veštinu na internacionalnom nivou.
Ovogodišnji, treći Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest održaće se u Vranju 27. i 28. juna u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.
Festival je 2012. godine pokrenut sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.
I ove godine biće premijerno izvedena predstava koja je nastala u produkciji P(h)antomfesta, ovog puta u pitanju je ostvarenje „Igra, u režiji glumca i profesionalnog pantomimičara iz Skoplja Trajčeta Gjorgieva, u kojem glume članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.
Ulaz na sve programe P(h)antomfesta je slobodan.

Povezana vest:  Premijera "Princ Žabac" u Pozorištu lutaka "Pinokio"