Holandski-film-plakatFestival holandskog filma u DOB-u

Četvrto izdanje festivala holandskog filma „Slike iz ravne zemlje“ („Highlights of the Lowlands“) biće održano predstojećeg vikenda u velikoj sali Doma omladine Beograda (DOB).
Organizator je KulturPark, u saradnji sa Cultural Aid Stićting iz Utrehta i DOB-om, a podršku je dala Ambasada Holandije u Beogradu
Glavna tema ovog izdanja je voda – prirodni element neraskidivo povezan sa prirodom pejzaža, istorijom, umetnošću i nacionalnim karakterom Holandije, njenim mnogobrojnim ribarskim selima, lukama, nasipima i deltama.
Holandski odnos prema vodi je donekle ambivalentan, vrsta mešavine ljubavi i mržnje. Tu je večita borba protiv opasnog podizanja nivoa mora, ali i prosperitet zahvaljujući ribolovu, moreplovstvu i rekreaciji (jedrenje, klizanje na ledu).
Voda, nepredvidivi element koji utiče na nacionalni karakter i oblikuje ga u duhu nepopustljivog ponosa, da sačuva zemlju od svih sila i čak stvori novu. Projekat Delta nakon katastrofalne poplave 1953, koji stoji kao primer holandske životne snage i izdržljivosti, dobio je visoku ocenu svuda u svetu, navodi se u najavi.
Voda igra glavnu ulogu u intrigantnoj selekciji igranog, dokumentarnog i animiranog flma holandskih režisera. Odabrani filmovi se ističu kao potresne i dramatične priče u raznolikim specifičnim stilovima. Neki su savremeni i nezavisni, sa prostranom i tihom panoramom ostavljajući mesta za razmišljanje, drugi sadrže strastvenu vizuelnu poetiku.
To je izbor ubedljivog, visoko kvalitetnog holandskog filma koji u isto vreme predstavlja holandski duh i nacionalni karakter, ističe se u najavi.
Program u subotu počinje revijom kratkih filmova, za koju je ulaz slobodan. Biće prikazani „Kako su Ema i Dejv ostali u drugom stanju“, „Grana pored mora“, „Plesači“ i „Leteća Ani“.
Sledi dugometražni film „Lilet se nije dogodila“. Reditelj je Jačo Groen, a tema dečja prostitucija u Manili.
U nedelju su na programu kratki animirani film „Vladavina DirkJana“ (režija Remco Polman, Vilfred Otenheijm) i dokumentarac „Pre poplave“ Josa de Putera, a zatim kratkometražni „Gruba igra“ Rut Mejer i dugometražni film „Oluja“ Bena Sombogarta, snimljen 2009. o najtežoj prirodnoj katastrofi u savremenoj istoriji Holandije koja se dogodila 1953. godine.
Cena ulaznica je sto dinara. Filmovi su titlovani na srpski i na engleski jezik.

Povezana vest:  Veliki uspeh "Parade" u Nemačkoj